KOMENTAR JOSIP VRIČKA: Sarajevo (više) nije mali Teheran…

Vrijeme:5 min, 7 sec

 

Samo još u BiH, od svih europskih zemalja, šef iranske diplomacije može govoriti o Americi kao „velikom šejtanu“. A da se visoki gost osjeća k’o kod kuće, šefica bh. diplomacije izvela je (još) i trik s ma(h)ramom.

Piše: Josip Vričko, Katolički tjednik

Vjerojatno jedina – uz ona beogradska – europska vrata na koja je u aktualnim okolnostima u njegovoj zemlji mogao pokucati iranski ministar vanjskih poslova ona su sarajevska. I, dakako, spremno je Hosseina Amira-Abdollahiana na toj unikatnoj europskoj adresi dočekala bh. kolegica Bisera Turković. Sva u crnom. Ali, nije šefica naše (…) diplomacije u crnini zbog smrti Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog podrijetla koju je tamošnja ćudoredna policija uhitila 16. rujna zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona, nego, prije bih kazao, vijesti koja je prethodila dolasku njezina visokog gosta u Sarajevo.

“Ćudoredna policija raspuštena je, ali će se pravosudna vlast nastaviti baviti tim društvenim izazovom”, citirao je početkom tjedna list Shargh glavnog iranskog državnog odvjetnika Mohameda Džafara Montazerija.

Retorika naše mađioničarke

Tu okolnost, pod krinkom priče o ljudskim pravima u Afganistanu i Palestini pa sve, eto, i do naše muke s dvije škole pod jednim krovom, Turkovićeva je iskoristila za performans. Tijekom konferencije za novinstvo prekrila se ma(h)ramom i postavila, s njezina motrišta, onako (sad već!) potpuno crna i pokrivena, retoričko pitanje:

“Zamislite da sam vam se ja danas obratila ovako pokrivena. Kakva bi bila vaša percepcija, kakav bi bio vaš stereotip. Smatram kako ljudska prava uključuju i pravo odjeće i neka svatko oblači ono što hoće i neka bude jednako tretiran.” Tumačila je to dva-tri dana nakon što su iranski prosvjednici, poslije tromjesečne borbe, izvojevali prvu veliku pobjedu uz poruku: „Žene se moraju slobodno kretati bez marama!“

Što u sjećanje priziva predizbornu kampanju u kojoj je opozicijski lider Elmedin Konaković, analizirajući domete bh. vanjske politike tijekom četverogodišnjeg mandata Turkovićeve, kazao kako je više vremena provela pokrivena nego otkrivena. Nakon čega je – kao loš musliman – anatemiran od medija pod nadzorom Temeljne u Bošnjaka. Uslijedio je potom žestoki sraz na relaciji Islamska zajednica – (bošnjačka) oporba, u kojoj su ovi drugi, prije svih Konakovićev Narod i pravda, izravno optužili reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića kako u izjavama aludira na potporu jednom kandidatu i jednoj stranci. Svi znamo kojoj i kojem.

Zašto šutiš, (krsni) kume?!

No, osim na „slučaj Konaković“, pohod – kad mu uistinu vrijeme nije – iranskog šefa diplomacije bh. prijestolnici priziva i krsnoga kuma „malog Teherana“ Milorada Dodika, dakako! Ne mogu, zapravo, vjerovati da iz pravca Laktaša nije došla poruka: Jesam li vam (lijepo) govorio?! A možda eresovski vožd misli kako ono “mali” nakon vizite iranskog ministra više ne vrijedi?

Međutim, potez odlazeće (valjda!) ministrice nije nimalo neočekivan. Nastavak je to, u biti, skandala na East Riveru kada je 16. studenoga tijekom glasovanja o rezoluciji Trećeg odbora Opće skupštine Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava u Iranu bosanskohercegovački veleposlanik Sven Alkalaj bio suzdržan. Za usvajanje rezolucije glasovalo je 80 zemalja članica, 28 je bilo protiv, uz 68 suzdržanih. A Bosna i Hercegovina bila je jedina država iz Europe koja se suzdržala glede poziva Iranu da prestane koristiti prekomjernu silu protiv mirnih prosvjednika, uključujući žene i djecu. Alkalaj je kasnije tumačio kako je (samo) slijedio instrukcije iz Sarajeva. Niti njega, a još manje njegovu sarajevsku šeficu nisu naročito pogodila priopćenja iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu i sarajevskog Ureda EU, koji su, onako diplomatski, u rukavicama, izrazili žaljenje… Što je, da se ne lažemo, drugo ime za zgražanje.

Vjerojatno, gotovo sigurno, Turkovićeva je još tada sondirala teren za posjet Hossein Amir-Abdollahiana. A da se osjeća kao kod kuće, da (ipak!) ne velim k’o svoj na svome, još je teatralno pred visokim gostom izvela trik s ma(h)ramom.

Iranac – k’o kod kuće

Što je Iranca, dakako, osokolilo da sa sarajevske govornice optuži SAD zbog, veli, uplitanja u unutarnje stvari Irana i planiranog terora… Sve u svemu, prezentirao je staru teheransku tezu o Americi kao velikom šejtanu. I sve to u trenutku dok iranskim ulicama njegov režim prolijeva krv. Zbog čega su, primjerice, i iranski nogometni reprezentativci na Mundijalu u Kataru na prvoj utakmici odbili pjevati himnu. Reakciju Washingtona na aktualno ustupanje prostora za iransku propagandu još čekamo…

S čime pak korespondira aktualni intervju reisa Kavazovića, koji je za Fenu, evo, podijelio neka svoja strahovanja „… Kad me pitate o Bošnjacima, plašim se nastojanja koja pokušavaju da ih pod svaku cijenu radikaliziraju, da ih otjeraju od Zapada kako bi ih se onda optužilo da ne pripadaju ovim prostorima i kako time ‘nemaju pravo’ živjeti ovdje a kamoli biti političkim narodom ili imati svoju državu koju dijele s drugim narodima i u kojoj je svaki građanin ravnopravan na svakom njegovom dijelu“, kazao je efendija, otkrivši i kako je uočio da podršku dobivaju one politike koje su sve učinile da se ovo društvo razori a država podijeli i uništi te kako mu se čini da međunarodni čimbenik među Bošnjacima i Bosancima (?!, op.a.) traži one politike koje će takve rušilačke politike podržati i omogućiti im da postignu svoje ratne ciljeve.

Što bi kazao moj kum…

Efendija Kavazović je ovim intervjuom pokazao kako je, usprkos izbornog poraza Temeljne i Temeljnika, i dalje na crti Izetbegovića II., koji je samo nekoliko dana prije raskrinka(va)o Zapad da se bavi isključivo raspirivanjem podjela među Bošnjacima te napose ubacivanjem kosti između SDA i ostalih patriotskih (?!, op.a.) stranaka.

„Ovaj projekt traje već godinama, nije počeo 2022. isprovociran mojim izjavama, već mnogo ranije. Njegova fizionomija se ‘vidi iz aviona’, a i razlozi su sve jasniji. Cilj je prepoloviti probosansku frontu i sukobiti dvije strane u borbi za vlast. SDA se satanizira, kriminalizira. Kreiraju se i napuhuju afere, a iza svega se vjerojatno krije lobiranje i vješto kamuflirana islamofobija“, detektirao je, mnogo izravnije čak i od reisa, Alijin jedinac. U biti, parafrazirao je svoga kuma Tayipa Erdogana, koji je prije nekoliko mjeseci u Sarajevu, pred bošnjačkom političkom i vjerskom elitom, brutalno optužio Zapad kako želi podijeliti i uništiti muslimane.

Sljedeći se korak može nazrijeti već sad: Pitanje je samo tko će prvi – reis Kavazović ili Izetbegović mlađi (izravno) ispaliti: Cijeli svijet je protiv Bošnjaka!

Osim, dakako, Teherana i Ankare…

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)