Hoće li Osmorka imati 11, ili SDA 13 izaslanika u Bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH?

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) izvršit će danas u Sarajevu ždrijebanje za izbor preostalih izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Županije Sarajevo i Hercegbosanske županije.

Na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za izaslanike u Domu naroda FBiH iz Županije Sarajevo utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda Ostalih: kandidatska lista Albin Zuhrić, kandidatska lista Naša stranka 2 i kandidatska lista SDP-Socijaldemokratska partija BiH, imaju identičan količnik (1,00) za dodjelu drugog mandata.

Također, na osnovu rezultata izbora za izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH iz HBŽ utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda bošnjačkog naroda: kandidatska lista Avdija Đugum i kandidatska lista Stranke demokratske akcije SDA, imaju identičan količnik (2,00).

-U skladu s članom 9.5 i 9.8 stav (1) Izbornog zakona BiH potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu drugog mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Ostalih iz Županije Sarajevo i za dodjelu preostalog jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda iz HBŽ – navode iz SIP-a.

Žrijeb za izbor izaslanika iz HBŽ odredit će hoće li Osmorka imati 11 ili SDA 13 izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH. U prvom slučaju Osmorka će moći predložiti dopredsjednika FBiH, u drugom neće, odnosno moći će to učiniti samo SDA, što će zakomplicirati formiranje nove vlasti u Federaciji BiH i BiH.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)