SASTANAK JE POČEO PA PREKINUT: Moguće je da su dojave o bombama zbog posjeta ukrajinskih sudaca

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

Trenutno prostor i Vrhovnog i drugih sudova koji su primili prijeteću poruku pregledava policija s tim da iz Ministarstva pravosuđa napominju kako sudovi imaju 24-satnu zaštitu. Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić istaknuo je da je sastanak s delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine tek bio počeo kad mu je prišao pravosudni policajac i izvijestio ga o dojavi.

Iz Ministarstva pravosuđa moglo se čuti da je za danas i sutra na Vrhovnom sudu organiziran posjet vrhovnih sudaca iz Ukrajine koji su kod hrvatskih kolega došli kako bi čuli iskustva o funkcioniranju pravosuđa u vrijeme rata, odnosno o očuvanju konvencijskog prava na pravično suđenje u ratnim okolonostima. Prvi je susret trebao biti danas, no zbog očitih okolnosti se nije održao.

Trenutno prostor i Vrhovnog i drugih sudova koji su primili prijeteću poruku pregledava policija s tim da iz Ministarstva pravosuđa napominju kako sudovi imaju 24-satnu zaštitu. Na pitanje smatraju li da bi posjet ukrajinskih sudaca bio povod za dojavu, naši izvori kažu kako bi upravo to mogao biti razlog.

Zagreb: Dojava o bombi na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske | Autor : Neva Zganec/PIXSELLFoto: Neva Zganec/PIXSELL12.05.2022., Zagreb – U jutarnjim satima Vrhovni sud Republike Hrvatske dobio je dojavu o bombi zbog cega se provela evakuacija zaposlenika. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić komentirao je situaciju i naveo kako je i njegova prva pomisao bila da je dojava o bombi vezana uz dolazak ukrajinske delegacije.

“Negdje oko 9:25 došao mi je pravosudni policajac i rekao mi je da je dojava o bombi. To je točno bilo u trenutku kad smo imali sastanak s delegacijom ukrajinskog Vrhovnog suda. Zanimala su ih naša iskustvo vođenja kaznenih postupaka vezano uz ratne zločine koji su počinjeni na teritoriju Republike Hrvatske. Napravili smo taj uvodni dio i onda smo ga morali prekinuti. Ja sam rekao policajcu i ravnatelju da kažu ljudima da napuste sud. Policija će obaviti svoj dio posla i vidjet ćemo koliko će to dugo trajati”, kazao je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i naveo kako je potom čuo da su stigle anonimne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama i na drugim hrvatskim sudovima.

Istaknuo je kako je to namjerno napravljeno u ovom trenutku.

VIDEO: Predsjednik Vrhovnog suda o anonimnim dojavama

 

 

Na pitanje je li to namjerno povezano s posjetom ukrajinske delegacije, kazao je: “Nekako mi se čini da je. To uvijek možemo nagađati. Prva pomisao mi je bila da je povezano. Faktički 20 minuta od početka tog sastanka….Malo nam je žao”.

Kazao je kako informacije o održavanju sastanka nisu bile javno objavljene, ali da su službeni krugovi bili upoznati s njima. Upitan kako je ukrajinska delegacija reagirala na dojavu o bombi, Dobronić je kazao “normalno, znaju kakva je situacija”.

Podsjetimo, jutros su anonimne dojave stigle i za navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Iako je dio medija prenio da je zaprimljena i dojava o bombi u zgradi Vlade, kako neslužbeno doznajemo pismo takvog sadržaja u Banske dvore nije stiglo.

Antonija Petković, Iva Boban Valečić/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori