Katar: Ideološke agende u prvom, nogomet u trećem planu

Vrijeme:2 min, 35 sec

 

Katar i „progresivni“ Zapad

Iako je riječ o maloj zemlji, Katar ima važnu ulogu u raspodjeli regionalne moći. Osim što je Katarbogat energentima, što postaje posebno važno u kontekstu Agresije Rusije na Ukrajinu, Katar je važna zemlja jer preko nje idu kontakti s Muslimanskim bratstvom, ali i s Hamasom. Katar ima globalno poznatu Al Jazeeru, a Doha ima ulogu i u pregovorima s Iranom oko nuklearnog sporazuma.

Dvanaest godina znalo se da će svjetsko prvenstvo 2022. godine biti u Kataru. S Katarom su se za organizaciju borile Sjedinjene Američke Države, no navodno je mito presudio u korist države s Arapskog poluotoka. Cijelo se vrijeme šutjelo, a onda je nekoliko (tje)dana prije prvenstva uslijedilo tipično zapadnjačko „signaliziranje vrline“ i pozivi na bojkot i otkazivanje prvenstva u ovoj zemlji.

Katar je prema državnom uređenju emirat, tj. apsolutna monarhija. Nakon dvanaest godina šutnje sada se problematizira društveni ustroj u toj zemlji i kršenje ljudskih prava. Posebno je sporan odnos prema tzv. LGBT pravima. Iako se donekle spominju i prava radnika, tzv. LGBT prava uzdignuta su na najviši oltar važnosti.

Izrabljivanje stranih radnika

Malo je poznato da su većina stanovnika Katara stranci. Ekonomski prosperitet ova azijska zemlja gradi na tzv. kafala Kafalasustavu. Riječ je o modelu kojim države kao što su Katar, Kuvajt, UAE i Saudijska Arabija održavaju ekonomski sustav izrabljivanjem radnika iz trećih zemalja (Pakistan, Bangladeš, Filipini itd.). Stranici radnici obično dobivaju manje plaće od ugovorenih, a bez dopuštenja poslodavca ranije nisu smjeli napustiti ni zemlju. Posljednjih godina uvjeti su se nešto popravili, no i dalje su daleko od idealnih. Po brutalnosti ovaj se sustav može usporediti s onime u Kini.

Nakon što je FIFA pod utjecajem Katara zabranila kapetanima nošenje trake duginih boja, njemačka je nogometna reprezentacija prije prve utakmice protiv Japana prosvjedovala tako što su igrači tijekom grupnog fotografiranja prekrili usta simbolizirajući tako zabranu potpore projektu OneLove. Dok su ranim komunistima radnici i proleteri predstavljali glavni interes, danas su to sve vrste manjima. Ne čudi stoga što se na svim valnim duljinama trubi o tzv. LGBT pravima, a izrabljivani radnici su na drugome mjestu. Ipak su LGBT vrijednosti – kako nas je poučila EU – „temeljne vrijednosti Europske unije“.

Samoubojstvo zapadne civilizacije

Danas je Katar objavio da će u budućnosti Njemačku opskrbljivati ukapljenim plinom, a dogovorena je isporuka od Crnodva milijuna tona plina godišnje. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i nakon ovoga dogovora njemački igrači „prosvjedovati“. Poznato je da se ljudska prava najmasovnije krše u Saudijskoj Arabiji, gdje vlada radikalni vehabijsko-selafijski model, pa to ne izaziva primjerene reakcije zapadnih zemalja kojima je Arabija važna u kontekstu energetske opskrbe.

Mnogima je na svjetskome prvenstvu u Kataru nogomet trećerazredni interes, a u prvi plan nastoje gurati svoje ideološke agende. To se ponajprije odnosi na kojekakve dužnosnike i aktiviste iz zapadnih zemalja. Na Zapadu se više ne zna što je muško, a što žensko, demografska slika je očajna, ali to ne izaziva bilo kakve veće otpore pa graditelji kulture smrti očito mogu i dalje nesmetano provoditi svoje projekte koji ne mogu rezultirati ničim drugim nego samoubojstvom zapadne civilizacije.

 

Davor Dijanović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)