GKK – 28. 11. u 19.00 sati u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu: Književna večer s Petrom Merčepom “Oda hrvatskom duhu”

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Književna večer s Petrom Merčepom “Oda hrvatskom duhu”

Prupušalije, Max, Glagoljaš, Ratne zgode 1991. – 2021., nazivi su rado čitanih književnih uspješnica hrvatskog književnika i publicista Petra Merčepa, s kojim će se svi zainteresirani moći susresti na književnoj večeri koja će se u organizaciji GKK održati u ponedjeljak 28. 11. u 19.00 sati u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu. Autorove knjige predstavit će Snježana Šetka, novinarka i urednica u Slobodnoj Dalmaciji i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu, Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, Jerko Merčep i autor Petar Merčep.

Petar Merčep, hrvatski književnik i publicist te čuvar zavičajne baštine vrsni je poznavatelj brojnih lokaliteta u Katunima te je jedan od inicijatora zaštite osamsto godina starog hrasta medunca na lokalitetu Trnovcu na Katunima Brdu, koji je prije sredinom 2000-ih ustanova za zaštitu prirode proglasila prirodnim spomenikom. Petar Merčep je ujedno i prvi predsjednik Udruge Stražara Gospodinova Groba, dragovoljac Domovinskog rata, kolumnist portala Hrvatsko Nebo i član Matice hrvatske.

Prva objavljena knjiga Petra Merčepa nosi naziv Prpušalije, a u istoj je autor zabilježio 101 anegdotu i šaljivu priču iz njegova zavičaja. U romanu Max Petar Merčep ispričao je priču svog oca koji je preživio Križni put 1945. godine, a kroz roman se provlače i istinite životne priče i sudbine brojnih ljudi koji su preživjeli istu tragediju.

Roman Glagoljaš romansirani je životopis zaslužnog svećenika, radobiljskog župnika don Vida Kovačevića, a autor je roman napisao na temelju stvarnih događaja, prethodno provevši temeljito istraživanje cjelokupno dostupne arhivske građe.

Posljednja objavljena Petrova knjiga nosi naziv Ratne zgode 1991. – 2021., a u istoj autor prepričava istinite anegdote s ratnih terena te je možemo nazvati, kako sam autor navodi „svojevrsnom odom hrvatskom duhu“.

„Znali smo se smijati u itekako ozbiljnim situacijama u Domovinskom ratu, pa zašto im se ne bismo mogli smijali i sada, s tolikim vremenskim odmakom“, ističe Petar Merčep.

Radujemo se Vašem dolasku.

Gradska knjižnica Kaštela, Hrvatsko nebo

Odgovori