Kosovski premijer Kurti noćas se predomislio – na američki zahtjev odgodio postupanje policije za 48 sati!

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Na američki zahtjev, predsjednik kosovske vlade Albin Kurti noćas se predomislio u pogledu za jutros najavljenog stupanja na snagu odluke po kojoj će policija kažnjavati sve vozače koji imaju prebivalište na Kosovu, a koje zatekne sa srbijanskim registarskim pločicama. On je na Twitteru jutros objavio da je na zahtjev predstavnika Sjedinjenih Američkih Država odgodio primjenu te vladine odluke za 48 sati kako bi se dalo dodatni rok za eventualno postizanje rješenja pregovorima.

Sve jučerašnje izjave, od predstavnika EU-a do predstavnika NATO-a, ukazivale su na opasnost da na Kosovu mogu opet započeti srbsko-albanski odnosno srbsko-kosovski sukob. Mnogi su pozvali na mir i suzdržavanje od incidenata i nasilja.

Do američkog zahtjeva došlo je nakon što Europska unija kao posrednik nije uspjela na jučerašnjem višesatnom sastanku Vučića, Kurtija, visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrella i poebnog predstavnika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka dobiti pristanak i suglasnost srbijanskog i kosovskog čelnika za bilo koje ponuđeno ili prilagođeno rješenje. Borrell je kao krivca označio Kurtija.

Na Kosovu je za održanje mira i sigurnosti u ime međunarodne zajednice ovlašten KFOR, pod vodstvom NATO-a, a trenutno ondje raspolaže s 3700 vojnika iz više zemalja. Prisutan je, u bitno skromnijom mjeri i s manjim ovlastima, i Eulex, pravosudno-poslicijke snage EU-a, koje su ondje da bi pružale stručnu i drugu pomoć kosovskoj policiji, pravosuđu i tijelima civilne vlasti. SAD ima na Kosovu svoju veliku vojnu bazu Bondsteel, koja je središnji američki vojni punkt za šire područje jugoistočne Europe.

Hrvatsko nebo noćas je objavilo kolumnu svog stalnog kolumnista koji ima pseudonom Šiljo, koja daje cjelovitiji uvid u tu problematiku.

Šiljo: Pregovori između Kosova i Srbije propali su, na Kurtija je prebačena krivnja; sukob može početi!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)