Ukinuti OHR, vlast dati narodima BiH

Vrijeme:57 sec

“Uvjereni smo da stalni pokušaji vanjskih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokoljebljive temelje moderne Bosne i Hercegovine mogu imati bespovratne i opasne posljedice”, stoji u priopćenju Veleposlanstvo Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na godišnjici potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

U priopćenju se navodi da je prije točno 27 godina parafiran Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, čime je okončan tragični oružani sukob. “Ovaj dokument ne samo da je donio dugo očekivani mir, već je postavio čvrstu osnovu za normalno funkcioniranje BiH”.

Ističu da se Rusija, “kao država jamac Mirovnog sporazuma iz 1995. godine, dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima od kojih je sastavljena Bosna i Hercegovina”.

-Čvrsto se zalažemo za hitan prijenos potpune vlasti na narode Bosne i Hercegovine, ukidanje “pogrdnog vanjskog protektorata” u obliku Ureda visokog predstavnika”, stoji u priopženju Veleposlanstva Rusije u BiH.

“Vjerujemo da su građani Bosne i Hercegovine zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog osnovan na uzajamnom poštovanju, kompromis i konsenzusu”, zaključuje se u priopćenju ruskog veleposlanstva u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)