PRIJE 31 GODINU HZ HB PRVI STAO U OBRANU SUVERENITETA BIH: Donosimo detalje priloga novinara Smiljka Šagolja s večeri utemeljenja u Grudama

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

U prilogu koji je već ušao u povijesne anale zabilježeni su ključni trenuci odluke iz Gruda koja se pokazala kao jedina ispravna u trenucima kada je Hrvatima, ali i drugima u BiH, kao i samoj BiH, prijetila neposredna ratna opasnost

”Večeras su ovdje u Grudama predstavnici 30 općina donijeli odluku o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg Bosne”, rečenica je novinara Smiljka Šagolja izrečena u večernjim satima 18. studenoga 1991. godine, povijesnog dana u kojemu je utemeljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna kao organizacija Hrvata unutar Bosne i Hercegovine namijenjena zaštiti od agresije, dana kada je pao Vukovar i kada su se tmurni oblaci nadvili nad sudbinu hrvatskoga naroda u Hrvatskoj i BiH, a zbog kojih je trebalo reagirati brzo i učinkovito, piše Večernji list BiH.

Nadnevak 18. studenoga zauvijek će ostati urezan u kolektivno sjećanje Hrvata, gdje god bili, a dan u kojemu je utemeljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna donio je i tračak nade te optimizma za opstanak Bosne i Hercegovine u cjelini.

Hrvati su, naime, prvi spoznali što se sprema BiH, znali su kako je u trenucima u kojima središnje državne institucije nemaju kapaciteta odgovoriti na izazove jedini način organizirati se za obranu od velikosrpske agresije na onim prostorima gdje je to moguće, a u mjesecima koji su uslijedili Hrvati su dali i ključni obol proglašenju neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao i obrani ustrojem Hrvatskoga vijeća obrane.

Poruke nakon osnivanja

U prilogu koji je već ušao u povijesne anale zabilježeni su ključni trenuci odluke iz Gruda koja se pokazala kao jedina ispravna u trenucima kada je Hrvatima, ali i drugima u BiH, kao i samoj BiH, prijetila neposredna ratna opasnost. Samo nešto više od mjesec i pol dana nakon što je spaljeno hrvatsko selo Ravno, u kojemu je JNA počinila strašan zločin nad tamošnjim Hrvatima, državljanima BiH, no političko sljepilo vodstva iz Sarajeva nije uvidjelo kako se BiH spremao isti scenarij kao i Republici Hrvatskoj.

Odluka iz Gruda time se dodatno potvrdila kao ključna u zaštiti velike većine prostora na kojima žive Hrvati. Šagolj je u prilogu jasno citirao i odredbe iz odluke, objasnivši kako se Hrvatska zajednica Herceg Bosna uspostavlja kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina, a tu zajednicu čine općine od Neuma do Busovače, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka.

– Zajednica će, kako je naglasio u uvodom izlaganju Mate Boban, poštovati demokratski izabranu vlast Bosne i Hercegovine sve dotle dok državna neovisnost BiH postoji u odnosu na bivšu ili neku buduću Jugoslaviju – kazao je Šagolj.

Zajednica će, prenio je Šagolj stav utemeljitelja, poštovati sve važeće međunarodne zakone koji su temelji civilizacijskih odnosa.

– Hrvatska zajednica Herceg Bosna obuhvaća više od 50 posto hrvatskoga življa u BiH, a ako se tomu doda da je nedavno organizirana Hrvatska zajednica Bosanska Posavina, koja obuhvaća više od 130.000 Hrvata, onda su ove dvije zajednice obuhvatile praktički sav živalj u BiH – riječi su novinara Smiljka Šagolja.

Obrana suvereniteta BiH

U prilogu je iznesen i kontekst utemeljenja, pa je tako obrazloženje za organiziranje jednostavno:

– Uslijed ukupnog stanja i neposredne ratne opasnosti i agresije na hrvatski narod, a u cilju objedinjavanja svih političkih aktivnosti na obrani suvereniteta Bosne i Hercegovine i jačanja hrvatskog korpusa, osniva se zajednica. Predstavnici općina smatraju da bi svako daljnje iscrpljivanje slabilo poziciju hrvatskoga naroda i da se mora Europi i svijetu kazati koji su to povijesni i kulturni prostori u BiH gdje je budućnost hrvatskoga naroda – zaključne su riječi iz priloga.

Dario Pušić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)