GUARDIAN: Ukrajinci će nakon osvajanja Hersona teže napredovati

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

Nakon ponovnog zauzimanja Hersona, Ukrajinci se moraju posvetiti obnovi opskrbe strujom i osiguranju drugih komunalnih usluga za lokalno stanovništvo.

Kijev ne mora strahovati da će Rusi pokušati u skorije vrijeme osvojiti teritorij koji su napustili prošlog tjedna, s obzirom na to da su ruske snage u povlačenju raznijele ceste i željezničke mostove koji su vodili u grad preko rijeke Dnjepar, barijere na koju se Rusi sada nadaju osloniti.

Ukrajinci su trenutno zabrinuti zbog satelitskih snimki koje prikazuju oštećenja na dijelu brane Nova Kahovka. Strahuju da bi oštećenje brane moglo dodatno ugroziti opskrbu strujom. Međutim, Rusi će isto tako osjetiti posljedice potencijalnog uništenja brane jer će se najgore manifestirati na južnom dijelu rijeke, koji je pod nadzorom ruskih snaga, piše Guardian.

Antonovski i Nova Kahovka jedini su prijelazi Dnjepra južno od grada Zaporižje koje drže Ukrajinci, stoga će Ukrajinci tamo teško napredovati. Dosta zapadnih i ruskih komentatora očekuje da će Ukrajinci pokušati napredovati u sektoru Zaporižje prema Melitopolju i Berdjansku.

Istjerivanje Rusa iz Hersona s minimalnim civilnim žrtvama je veliki vojni uspjeh. Ukrajinci su taj uspjeh postigli zahvaljujući tome što su uspješno razbili ruski opskrbni lanac. Ipak, ne smije se zanemariti da su imali koristi od povoljne geografske lokacije Hersona, koji je izoliran na zapadnoj strani Dnjepra.

Koji su sljedeći planovi sukobljenih strana?

Novi izazov za Ukrajince će biti zaporoška fronta, gdje se linija razdvajanja već mjesecima nije pomicala. Stoga se pretpostavlja da su Rusi imali dovoljno vremena da se dobro ukopaju. Dodatna prednost Rusa na ovom dijelu bojišta su ruski vojni obveznici koji su poslani na zaporošku frontu.

Navodno je čak trećina od 300 tisuća vojnih obveznika poslana na ovaj dio bojišta. Ipak, samo ljudstvo s minimalnom obukom, slabom opremom i lošom plaćom ne može garantirati vojni uspjeh. Rusi će i dalje imati probleme ako zadrže taktički pristup koji je do sada bio totalno nefleksibilan.

Kijev će i dalje primjenjivati istu metodu, koja se temelji na tome da se udari osvajače u pozadinu tako da se njihova prednja linija ne može učinkovito boriti. Sada je cijela pokrajina Herson južno od Dnjepra, pa do Krima, u dometu od raketa Himars.

Još prošlog tjedna je Military Informant, istaknuti ruski vojni bloger, priznao da je ruska pozicija u Hersonu beznadna od ljeta i da je bilo moguće dostaviti samo desetinu potrebnih zaliha. Požalio se na ruske “arhaične logističke sustave” s dugim rokovima isporuke, nedovoljno visokopreciznog oružja i “centralizirana skladišta”, koja Ukrajincima predstavljaju atraktivne mete za ometanje.

Mogućnost pregovora u slučaju pat-pozicije

General Mark Milley, najviše rangirani časnik američkih oružanih snaga, govorio je o “diplomatskim rješenjima” za gotovo devetomjesečni rat jer je utvrdio da će Ukrajinci teško napredovati dalje od ovih pozicija koje su do sada osvojili. Milley pretpostavlja da će doći do zastoja sličnog onome iz Prvog svjetskog rata.

Milleyjeva pozicija se razlikuje od stajališta Bidenove administracije, koja je najavila dodatnih 400 milijuna dolara u opskrbi oružjem te je ohrabrena boljim rezultatima od očekivanih na međuizborima. “Kad bi Ukrajina odlučila prestati s borbom i odustati, to bi bio kraj Ukrajine”, rekao je Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Čini se da će Kijev zadržati potporu SAD-a i ostalih zapadnih zemalja. Zimsko vrijeme očito komplicira situaciju za obje strane, ali očekivano smrzavanje tla će omogućiti manevriranje, što će pomoći ukrajinskim protunapadima.

Prošlog mjeseca je Lloyd Austin, američki ministar obrane, rekao kako očekuje da će se borbe nastaviti tijekom zimskog razdoblja. Ukrajinci će pokušati ostvariti daljnji vojni napredak prije nego što počnu razmišljati o pregovorima, prenosi zagrebački Index.hr.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori