Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Vrijeme:3 min, 33 sec

 

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara 1991. godine

 

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara 1991. godine i 31. godišnjica Vustradanja toga grada u Domovinskom ratu obilježit će se pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta” uz glavne komemoracijske programe od 18. do 20. studenoga.

Kao i dosadašnjih godina, glavni događaj bit će Kolona sjećanja kojom će 18. studenoga, u spomen na dan kada je 1991. slomljena hrvatska obrana Vukovara, ulicama Vukovara od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće, proći na tisuće domoljuba s hrvatskim braniteljima i ratnim stradalnicima Vukovara na čelu.

U Koloni sjećanja neće biti predsjednik Zoran Milanović, koji je najavio da će u Vukovaru biti 17. studenoga na otkrivanju spomenika Kati Šoljić, a 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, bit će u Škabrnji, piše Hina.

Misu zadušnicu predvodi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić

Uoči polaska Kolone sjećanja prema groblju, u dvorištu bolnice održat će se prigodni komemoracijski program, a na groblju će se, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, za sve žrtve Domovinskog rata služiti misa zadušnica koju će predvoditi gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić.

Navečer će niz Dunav, u sklopu programa “Svjetlosna rijeka sjećanja”, biti pušteni zapaljeni lampioni u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

U subotu, 19. studenoga, Vukovarci će se prisjetiti žrtava ubijenih u gradskoj četvrti Borovu naselju. Komemoracijski program “Žrtva Borova naselja za Domovinu”, u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarska majka”, održat će se ispred ostataka negdašnjeg Borovo commerca, u čijem je podrumu bilo sklonište i ratna bolnica.

U Koloni sjećanja sudionici će se uputiti prema crkvi Gospe Fatimske, u kojoj će se služiti misa zadušnica nakon koje će se polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odati počast stradalima u obližnjem Borovu, kod spomen-obilježja na farmi Lovasu između Borova i Dalja te kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju.

U nedjelju, 20. studenoga, misom zadušnicom te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježit će se stradanje zatočenika u vukovarskom Veleprometu u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Vukovarci će se toga dana prisjetiti i žrtava masovne grobnice na Ovčari, gdje će se održati komemoracija u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, čiji će članovi u mimohodu nazvanom “Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga” doći do Ovčare od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završit će misom zadušnicom za poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata – žrtve masovne grobnice na Ovčari koja će se služiti u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

17. studenoga otkrivanje spomenika Kati Šoljić i njezinim sinovima

Kao i proteklih godina, uoči 18. studenoga, 17. navečer u dvorištu vukovarske bolnice zapalit će se svijeće i moliti za poginule i nestale u agresiji na Vukovar. Počast poginulima poslijepodne će se odati i molitvom kod zavjetne kapelice “Put spasa” te prijepodne polaganjem ruža na grobove poginulih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju.

Istoga dana, održat će se i znanstveno-stručni simpozij “Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro”, večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH, novinarsko-književnički susreti “Grad to ste vi” u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari, te sat povijesti iz Vukovara u OŠ Dragutina Tadijanovića.

U organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge branitelja “Oluja” iz Podstrane, u Ulici Bartola Kašića bit će otkriven spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima.

Dan prije, u srijedu vukovarski Ogranak Matice hrvatske, Gimnazija Vukovar i Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU-a iz Vukovara organiziraju predvečernji spomen na žrtvu Vukovara “Priče iz moga grada”, a Udruga braniteljica Domovinskog rata RH festival neobjavljene domoljubne poezije “Grad u školjci”.

U utorak će u Hrvatskom domu biti otvorena izložba “Vukovarska stratišta”, u ponedjeljak, 14. studenoga Institut društvenih znanosti Ivo Pilar održat će znanstveno-stručni skup “Vukovar 91. – 31 godina poslije”. U vukovarskome Gradskom muzeju otvorit će se multimedijalna izložba “Sjećate li se Vukovara 1991.?” s fotografijama i videozapisima iz arhiva tog muzeja.

 

hkv.hr/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)