OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA BITKE ZA BAŠINO BRDO: Bitka kojom je HVO zadao težak udarac Armiji R BiH te oslobodio većinski hrvatska sela Gojeviće i Bakoviće

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

 

Okupljanjem hrvatskih branitelja, članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, članova Udruga proizašlih iz Domovinskog rata kao i hrvatskih političkih predstavnika, molitvom pred spomen kapenicom koju je predvodio fra Božidar Šrtkalj, vikar Franjevačkog samostana u Fojnici i polaganjem vijeca ispred spomen križa, na Bašinom Brdu julčer je obilježena 29. godišnjica bitke za ovu strateški važnu kotu na planini Jasikovica.

Nakon progona fojničkih Hrvata početkom srpnja 1993. i izdaje koju su doživjeli od jučerašnjih saveznika, pripadnika Armije R BiH i bošnjačkih političkih dužnosnika s kojima su samo dva dana ranije, uz posredovanje u to vrijeme najviših dužnosnika međunarodne zajednice, sklopili sporazum po kojemu je Fojnica trebala biti zaštićena sanitetska zona, postrojbe HVO-a iz Lepeničke doline sredinom studenog kreću u jednu od najvažnijih bitaka Domovinskog rata.

12. studenog 1993. godine uspijeva im zauzeti Bašino Brdo te daleko brojnijoj Armiji R BiH nanijeti težak poraz. Uspijevaju pri tom osloboditi većinski hrvatska sela Gojeviće i Bakoviće, a snage HVO-a dolaze na sami ulaz u Fojnicu. Ulazak postrojbi HVO-a u Fojnicu spriječen je međunarodnim pritiscima koju su i ovog puta bili u korist bošnjačke Armije R BiH.

29. godišnjica Bitke protkana je ponosom hrvatskih branitelja zbog ostvarenog uspjeha, ali i sjećanjem i odavanjem počasti svima koji su u osvajanje kote na planini Jasikovica ugradili svoje živote ili dijelove tijela. Trajna je zadaća poučiti mlađe naraštaje o važnosti Bitke, njezinom značaju za Fojnicu, Lepeničku dolinu kao i cijelu središnju Bosnu, jedna je od poruka s Bašinog Brda i obilježavanja 29. godišnjice bitke za ovu kotu.

vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori