Featured Video Play Icon

PREDSJEDNICA PDA PIRIĆ: Hodža sada kupuje sve što može kupiti da SDA osigura većinu u Domu naroda

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković nedavno je optužio protuhrvatskog i protuustavnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da radi prljav posao za SDA, da okuplja predsjednike drugih političkih stranaka, vodi ih famoznom tajkunu iz Živinica koji je zadužen za formiranje vlada na svim razinama, posebno u Tuzanskoj županiji. Konaković je javnosti ponudio i prepiske, a o malverzacijama u Tuzlanskoj županiji, gdje je SDA već dogovorila vlast s Komšićevim DF-om, za naš Oslobođenje je govorio i zamjenik predsjednika NiP-a Denis Zvizdić, naglasivši kako se uporedo s demokratskim procesom formiranja vlasti odvija i mešetarenje SDA po Tuzlanskoj županiji.

Novinari sarajevskog “Oslobođenja” i O kanala bili su u Živinicama i provjerili tko je tajkun koji vlada iz sjene. Famozni tajkun iz Živinica je, kako su saznali, Abdurahman Hodžić, poznatiji kao Hodža.

A tko je Abdurahman Hodžić dobro zna Elzina Pirić, nekadašnja Hodžićeva stranačka kolegica.

– Čovjek koji se voli predstavljati kao prijatelj stranke. Tako je prijatelj SDA, a i prijatelj dva lidera, političke opcije DF i SDA, kaže Elzina Pirić, predsjednica PDA.

Konaković je nedavno kazao da postoje fotografije koje dokazuju sastanke Hodžića i Komšića, a do kojih su došli i novinari O kanala. Pirić navodi da Abdurahman Hodžić ne krije blizak odnos s Komšićem, što više, o tome često govori u društvu. Najveći utjecaj Hodžić ima u Tuzlanskoj županiji, smatra Pirić, što i ne čudi budući da je središnji skup SDA ove godine pred izbore imala upravo u Živinicama. PDA je podnijela i krivičnu prijavu zbog, kako su naveli, kupovine zastupnice Jasmine Lugavić.

– U restoranu na ubrus je napisao 250.000 KM cifru da Jasmina Lugavić ne glasa za smjenu Vlade Tuzlanske županije Denijala Tulumovića (SDA) i to smotao i dao njenom suprugu Šabanu. Pošto se gospodin Lugavić malo nećkao, bilo mu je to malo, Abdurahman je kazao da je vratio salveticu i rekao da je ponuda istekla. Godinu kasnije je Jasmina Lugavić glasala za. Pitam se koja je cifra tada pisala na salvetici, ističe Elzina Pirić.

Prelazak dva zastupnika PDA Senada Alića i Jakuba Suljkanovića u skupštinsku većinu koju okuplja SDA u TŽ-u, Pirić smatra poslom koji je “završio” upravo Hodžić.

– Sad se dao u angažman da kupi sve što se može kupiti i da pribavi većinu u Domu naroda FBiH, da SDA ne bi ostala izvan vlasti, tvrdi Pirić.

Novinari O kanala kantaktirali su i Hodžića ali se nije javljao. Hodžić je vlasnik građevinske firme HIH Živinice, koja dobro kotira na poslovima koje raspisuju javne institucije u Tuzlanskoj županiji.

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)