Jesu li Britanci umiješani u sabotažu Sjevernog toka i napad na rusku bazu u Sevastopolju?

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Tvrtka Nord Stream AG otkrila je oštećenje plinovoda na mjestu prvog oštećenja plinovoda Nord Stream u švedskim vodama, objavio je operater plinovoda Nord Stream, javljaju agencije.

Po preliminarnim rezultatima pregleda, na dnu mora pronađeni su umjetni krateri, duboki tri do pet metara, na međusobnoj udaljenosti od oko 250 metara.

“Dio cijevi između kratera posve je uništen, radijus raspršivanja fragmenata cijevi najmanje je 250 metara”, naveli su u priopćenju.

Nord Stream AG već je dovršio početno prikupljanje podataka na mjestu oštećenja. Sada stručnjaci nastavljaju analizirati podatke dobivene tijekom istraživanja, javila je RIA Novosti.

Dana 26. rujna istodobno su se dogodile eksplozije na dvama plinovodima za izvoz plina iz Rusije u Europu – Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.

Operater Sjevernog toka objavio je da nije moguće procijeniti vrijeme popravka. Glavno drzavno odvjetništvo Rusije pokrenulo je postupak za čin međunarodnog terorizma nakon oštećenja Sjevernog toka.

Rusija ovih dana sumnjiči Britaniju za koordinaciju napada na plinovode Sjeverni tok. Osim toga, navode da je bivša britanska premijerka Liz Truss nakon eksplozije poslala poruku američkom državnom tajniku Anthonyju Blinkenu “gotovo je”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruske obavještajne službe “imaju informacije koje pokazuju da su britanski vojni stručnjaci usmjeravali i koordinirali napad” koji je u rujnu uništio dva plinovoda iz Rusije u Njemačku.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je prije dva dana da će Rusija predočiti sve dokaze britanskoj veleposlanici u Moskvi Deborah Bronner.

“Naravno, nema sumnje da su britanske obavještajne službe bile umiješane u teroristički napad na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju 29. listopada i čin sabotaže na plinovodu Sjeverni tok. Neće proći bez reakcije. To smo izjavili u Vijeću sigurnosti UN-a. O tome smo javno govorili. I, naravno, kao što sam već rekla, britanska veleposlanica bit će pozvana uskoro i mi ćemo joj dati relevantne informacije”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)