Hoće li danas biti razriješen spor oko izbora četvrtog nedostajućeg sudca Ustavnog suda FBiH?

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je prekinuta 19. listopada zbog nedostatka kvoruma, bit će nastavljena danas kada bi se izaslanici trebali izjasniti o imenovanju četvrtog nedostajućeg sudca Ustavnog suda Federacije BiH.

 

U dosadašnjem tijeku sjednice prihvaćen je prijedlog predsjednika FBiH za imenovanje troje od četvoro nedostajućih sudaca Ustavnog suda FBiH, ali pitanje imenovanja četvrtog nije riješeno jer je uslijedio prekid.

Sudci čije imenovanje je potvrdio Dom naroda su: Ajša Softić (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) i Branimir Orašanin (Srbin).

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli suglasnost, te nisu mogli predložiti ime za četvrtog sudca.

Na sjednici Dom naroda imenovanje četvrtog sudca izazvalo je dužu raspravu u kojoj su iznesena različita mišljenja o tome na koji način se treba birati četvrti sudac Ustavnog suda FBiH.

Dnevnim redom ove izvanredne sjednice bilo je predviđeno da on bude imenovan s kandidatskih lista dostavljenih iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH iz 2019. i 2021. godine, jer su bila dva različita natječaja. Ako se iscrpi lista iz 2019. godine, prelazi se na 2021. godinu dok se ne dođe do osobe koja bude imala najveći broj glasova.

Time bi se po prvi put primjenila odluka o izmjenama Ustava Federacije BiH koju je 2. listopada nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Navedene izmjene predviđaju da ako predsjednik Federacije BiH ne predloži sudce, većina prisutnih u Domu naroda glasa o potvrđivanju najviše rangiranog kandidata s liste koju je dostavio VSTV BiH.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak stava je da bi četvrtog sudca trebao Dom naroda imenovati s kandidatske liste Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i trebao bi biti Bošnjak i to iz skupine najbolje ocijenjenih.

Klub Hrvata smatra da se četvrti sudac treba izabrati po tumačenju OHR-a, amandmana visokog predstavnika, a to podrazumijeva da treba glasati počevši od liste iz 2019. godine, zatim 2021. godine pa dok se ne izabere najuspješniji kandidat po broju glasova.

– Ukoliko nitko ne dobije potreban broj glasova raspisat će se novi natječaj. Mi smo stava da se trebaju izaslanici izjasniti prema uputama OHR-a i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH – kazao je predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić.

Također, na sjednici su upućeni komentari da je VSTV poredao kandidate prema abecedi, a ne kako su osvojili bodove na natječajima. Izaslanici smatraju i to da prema odluci visokog predstavnika nije jasno iz reda kojeg konstitutivnog naroda – Srba, Bošnjaka, Hrvata ili onih koji se izjašnjavaju kao “Ostali” treba biti imenovan četvrti sudac.

Ustavni sud Federacije BiH imao je od 2019. godine pet izabranih od ukupno devet sudaca, jer nije bilo suglasnosti oko imenovanja nedostajućih četiri. To je onemogućilo funkcioniranje Vijeća za zaštitu nacionalnih interesa, koje podrazumijeva određeni nacionalni sastav sudaca Ustavnog suda FBiH.

 

hms.ba/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori