Poruka uredništva Hrvatskog neba čitateljima za svetkovinu Svih svetih i Dušni dan

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Sutra je velika kršćanska svetkovina Svih svetih, onih koji su već u nebu, u vječnom blaženstvu, u Božjem neprolaznom kraljevstvu. I molimo se njima da nas zagovaraju kod Boga kako bismo duhovno jačali i mogli podnositi ovozemaljsku žegu i studen, tegobu života i samu smrt na kraju. Večer i dan nakon toga spominjemo se, na Dušni dan, duša naših pokojnih roditelja, neki i djece, braće i sestara, rođaka i svih nama bliskih i dragih i znanih pokojnih. I molimo za njih, palimo svijeće, posjećujemo njihove grobove ili mjesta spomena na njih.

Spominjemo se i onih koje nismo osobno poznavali, a kojima dugujemo zahvalnost za dobro koje su činili za nas, za druge, za svoj narod, za domovinu, za pravdu i istinu, za život, u miru i u ratu, u dobru i u zlu vremenu.

Vjerujemo da su u ruci dobrostivog Boga svi pokojnici. I oni i mi zahvaljujemo Bogu Ocu za to da smo stvoreni i Kristu Uskrsnulomu da nam je kroz ovu „cvjetnu dolinu“, ali i „dolinu suza“ otvoren put spasenja u vječnosti. Molimo, sa svetom Marijom, Majkom Božjom, za duše u čistilištu, koje još nisu dosegnule prag raja.

U mislima i simboličkim činima paljenja svijeća, odlaska na groblja i sudjelovanja u molitvi i bogoslužju povezujemo se s dušama pokojnih. Oživljujemo ljubav koja nas je s njima povezivala. Preporučujemo ih dobroti Boga pravednog i milosrdnog sudca, koji poznaje iznutra svako srce i svaku dušu.

Okupljamo se i kao ljudi i kao narodna zajednica i kao čovječanstvo u okrenutosti prema vječnosti i promišljamo o životu i smrti, odnosno o “posljednim stvarima”.

Svjesni smo da su nebrojeni naraštaji nama prethodili, i vjerujemo da će nebrojeni naraštaji doći za nama i proći ovom zemljom kao što i mi prolazimo ili smo već na zalasku.

Promatramo Krista na Križu i udubljujemo se u otajstvo njegova Otkupljenja od smrti, spasenja za vječnost.

Razmišljamo što još možemo učiniti da bismo bili bliži idealu Krista Patnika i Spasitelja, koji poziva k sebi sve krštene i sve ljude koji slute i žude i utjehu i uskrsnuće.

Posebno se molimo Mariji Bogorodici, našoj Gospi i Kraljici mira, da nam bude blizu i izmoli pomoć u nevoljama i druge potrebne milosti.

Svi smo sudionici jedinstvenoga i neponovljivog putovanja. Ta spoznaja obvezuje nas da ne protratimo vrijeme koje nam je dano dok smo na zemlji, da se ne bojimo i ne strašimo, i da ne profućkamo poziv na dostojanstvo i vršenje zadaća djece Božje, poziv nama ovdje na koji naš odgovor vrijedi za svu vječnost.

 

 

Povezani sadržaji:

Svi Sveti i Dušni dan: Putujuća Crkva proslavlja pobjedničku Crkvu, a moli za trpeću Crkvu

Blagdani Svih svetih i Dušni dan

Ilija Vincetić: Uz blagdan Svih Svetih

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)