POZIVNICA: PREDSTAVLJANJE ROMANA “USKOČKO GNIJEZDO” ANTE BRČIĆA – POBJEDNIK KNJIŽEVNOG NATJEČAJA GKK “KNEZ TRPIMIR 2021.”

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

 

Predstavljanje će se održati u Topničkoj vojarni tvrđave Klis27. listopada (četvrtak) 2022. godine u 19:00 sati

O knjizi će govoriti: Rudolf Ćurković, Renata Dobrić, Zoran Bošković i autor. U glazbenom dijelu programa nastupit će klapa Sveti Mihovil. 

Radujemo se Vašem dolasku!

Uskočko gnijezdo prvonagrađeni je roman na književnom natječaju  Gradske knjižnice Kaštela za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman  „Knez Trpimir” 2021. godine. 

Iz recenzije: 

U javnosti, pa i u povijesti hrvatske književnosti, pojam uskoka veže se poglavito uz Senj, a Klis i njegovi  uskoci tek se rubno dotiču. Ovim je romanom razjašnjena uloga kliških uskoka u obrani od Osmanlija, epopeja  u dramatičnim vremenima kada je Klis dugo vremena pružao otpor i nebrojeno puta odbio neprijatelja, sve  dok je braniteljima bilo moguće opstati u utvrdi. 

Autor na zanimljiv, uzbudljiv i literarno vješt način provodi čitatelja kroz zbivanja u Klisu i izvan njega,  poglavito u Splitu, uvodeći u priču i znamenite osobe iz toga doba. U prvom je planu autorov junak, uskok  Grgur Mihaljević, slikovita ratnička figura, simbol hrabrosti, umješnosti i ustrajnosti, od najboljih kojima  zapovijeda kapetan Petar Kružić. 

Vrlo dobro obaviješten o povijesnim činjenicama i svim detaljima uskočkih pothvata koji se ne odnose  samo na obranu Klisa, autor pokazuje visoku razinu umijeća pisanja i u opisnim dijelovima, i u dijalogu. Iznad  svega, fascinantni su njegovi opisi bitaka i načina borbe uskoka, s toliko upravo homerskih pojedinosti koje  čitatelja uvijek nanovo iznenađuju. 

U svemu, riječ je o vrlo dobroj prozi, značajnom prilogu hrvatskom povijesnom romanu.

Hrvoje Hitrec 

 

Tema je romana uskočka obrana hrvatskih krajeva i osobito Klisa, opis velikih i manjih bitaka s Turcima,  akindžijama i martolozima, i u golemoj fresci toga strašnoga stoljeća kad je Osmanlijsko Carstvo bilo u usponu,  prikazom snažnih vojskovođa i junaka.  

Glavni je lik Grgur Mihaljević, konjanički desetnik i ratnik, uskok i desna ruka Petra Kružića uskočkoga  kapetana Klisa. Uz veliki broj sporednih likova ističu se portreti Petra Kružića, bana Petra Berislavića,  Bernardina Frankopana, Matije Ivanića, biskupa Šimuna Kožičića Benje, Marka Marulića, Krste Frankopana,  Nikole Jurišića, bana Ivana Karlovića, Petra Keglevića. Portreti su tipizirani, poneki opis odgovara gravurama  koje nam je povijest ostavila u nasljeđe, a ponešto se imaginira i tako stvara privid koji svojim očima pamti  Grgur Mihaljević, ili pak sveznajući pisac.  

Taj dvopogled Grgura i spisatelja rasprostrt je cjelinom romana, ali čini se kao da nema fikcije ni  konstrukcije, nego se sve što je postojalo, odvija u sadašnjosti. Likovi prolaze kroz vrijeme svjesni da se tada  svjetski imperij Osmanlija nezadrživo širi, a spisatelj potencira uskočke hrabrosti i osobito ratničke vještine.  Inzistira na detaljnom opisu oružja, ali isto tako na način braudelovski baca pogled u svagdašnjicu nastojeći  istaknuti skromnost i jednostavnost uskočkoga života.  

Gotovo da nema značajne ličnosti koja nije uvedena u romanesknu priču toga vremena. Svi su oni divovi  mača ili riječi, domoljublja i zaboravljene slave. Mogli bi se poslužiti riječima Bernarda iz Chartresa: „Mi smo  patuljci koji stoje na ramenima divova.”  

Također je spisatelj obuhvatio i probleme vremenski i historiografski pa i metafizički onodobne, a s  posljedicama koje sežu do naših dana: nesloga velikaša koja olakšava Osmanlijama okupaciju hrvatskih i  bosanskih krajeva; hladnokrvnost Europe koja promatra martirij ovoga prostora; pitanje naseljavanja Vlaha  kojima se u formacijama akindžija i martologa daje zemlja kao plijen; posljedice osmanlijskih osvajanja i  opustošenja pokrajina koje ponegdje i danas stoje u demografskom minusu; iseljavanje hrvatskoga katoličkoga  življa na sjever u područja Austrije, Mađarske i Slovačke; značenje glagoljice kao hrvatskoga pisma; pojava  „Judite” i lika Marka Marulića, kao i druge.  

… Roman je sveukupno vrijedno djelo i zaslužuje posebnu pozornost. 

Nevenka Nekić

Gradska knjižnica Kaštela, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)