Desničarka Giorgia Meloni prisegnula za prvu talijansku premijerku

Vrijeme:56 sec

Talijanska desna političarka Giorgia Meloni prisegnula je u subotu za novu premijerku Italije, čime je postala prva žena na toj dužnosti u povijesti zemlje.

Čelnica stranke Braća Italije položila je prisegu pred talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom u subotu ujutro. Ministri njezine nove vlade su također prisegnuli u predsjedničkoj rezidenciji, Kvirinalskoj palači u Rimu, javlja dpa.

Nakon izbora održanih prošlog mjeseca, državom će sada upravljati koalicija koja, uz Braću Italije, uključuje radikalnu desnu stranku Ligu i Berlusconijevu stranku desnog centra Naprijed Italija.

Vršitelj dužnosti premijera Mario Draghi trebao bi vlast predati Meloni u palači Chigi, službenoj rezidenciji talijanskog premijera, u nedjelju, a tada se očekuje i prvi sastanak vlade ili vijeća ministara.

Vladu 45-godišnje Meloni još uvijek trebaju glasovanjem o povjerenju potvrditi oba doma parlamenta, što bi se, prema promatračima, moglo dogoditi već početkom idućeg tjedna. Desničarska koalicija osvojila je najveći dio glasova na izborima u rujnu, zadobivši time apsolutnu većinu u parlamentu, zbog čega nije vjerojatno da će glasovanje o povjerenju predstavljati zapreku za novu vladu.

I. Blažević: Što za Europu znači pobjeda Giorgie Meloni

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)