ESTONIJA, LATVIJA I LITVA/Baltičke države traže da se pokrene poseban sud koji će se baviti ratom u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva pozvale su EU da surađuje s međunarodnim partnerima na uspostavi posebnog suda za ruski rat protiv Ukrajine.

 

“Dok se ruski brutalni napad na Ukrajinu nastavlja, EU mora djelovati kako bi osigurala da traženje pravde i odgovornosti za užasne ruske zločine u Ukrajini bude u središtu naše politike”, zajedničko je priopćenje ministara vanjskih poslova triju zemalja članica EU-a i NATO-a objavljeno u nedjelju navečer.

“Ključni nalogodavci, poticatelji i pomagači te ubilačke agresije ne mogu izbjeći pravdi samo zbog praznine u međunarodnoj kaznenoj jurisdikciji”, ističe se.

Neposredno uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu, trojica šefova diplomacije pozvala su svoje europske kolege da nastave podržavati istrage Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Ukrajine i niza drugih država.

“Naši napori, međutim, ne smiju završiti na tome. Trenutačno ne postoji međunarodni sud ili sud koji bi najviše rusko političko i vojno vodstvo mogao pozvati na odgovornost za počinjenje zločina agresije na Ukrajinu”, napisali su u svojoj izjavi.

Prema baltičkim ministrima vanjskih poslova, uspostava posebnog suda dopunila bi ulogu ICC-a.

“Dok bi ICC procesuirao pojedince za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, glavna odgovornost Posebnog suda bio bi zločin agresije”, objasnili su u zajedničkom pismu.

U rujnu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao Ujedinjene narode na uspostavu posebnog suda koji će Rusiju smatrati odgovornom za zločine počinjene u ratu protiv njegove zemlje. Europska komisija je na to reagirala oprezno.

 

hms.ba/  /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)