KOMŠIĆEV KADAR/Konzulica BiH Višnja Lončar otvoreno pozivala da se glasa za „građansku opciju“ pa dovela Puljića da blagoslovi konzulat

Vrijeme:2 min, 26 sec

Na poziv generalne konzulice BiH u Frankfurtu Višnje Lončar, kardinal u miru mons. Vinko Puljić posjetio je u nedjelju uvečer, 25. rujna, prostorije Generalnog konzulata BiH u tom gradu na Majni, prenio je Fenix magazin.

Lončar je u Generalni konzulat u Frankfurtu imenovana prije točno godinu, kao kadar Željka Komšića, ali je za svega 12 mjeseca uspjela srozati ugled i ugroziti samu misiju ovog DKP-a, inače najvećeg i jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih generalnih konzulata, piše Inforadar.

Vrlo interesantno je da Lončar na iznimno odgovornoj poziciji djeluje kao osoba izgubljena u vremenu i prostoru pa bez problema, nesvjesno ili namjerno, pomiješa nacionalnu i stranačku pripadnost, ali i ideologije, iako ništa od toga ne bi smjela potencirati kao diplomatski predstavnik naše zemlje. Tako prije nego je nekoliko dana pred izbore pozvala kardinala Puljića da blagoslovi konzulat, Lončar nikada ranije nije krila stranačku pripadnost „svom predsjedniku Komšiću“, kako ga oslovljava, i Demokratskoj fronti.

Sam čin pozivanja katoličkog vjerskog poglavara u konzulat na druženje i blagoslov mogao se u to vrijeme, sedam dana pred izbore, promatrati u svjetlu pravljenja odstupnice u slučaju Komšićevog poraza na izborima (što se nije dogodilo) i pokušaja približavanja HDZ-u, koji opet nikada nije krio bliskost s Katoličkom crkvom.

Konzulica od skandala je, međutim, nekoliko mjeseci ranije (u lipnju ove godine), u video obraćanju našim ljudima da se registriraju direktno pozivala na glasanje za „građansku opciju“, odnosno Komšića i DF, o čemu je izvještavao i Dnevnik.ba. To je protivno svim normama i pravilima diplomatske službe budući da jedan ambasador ili generalni konzul može pozivati na izbore, ali nikako da upućuje za koga da se glasa. Inače, njeno obraćanje kao medijske zvijezde spikerski je najavio izvjesni Bato Šišić, našim ljudima i u folkerskim krugovima poznat i kao moderator narodnjačkih derneka na kojima gostuju velike zvijezde poput Kemala Malovčića.

Poslušajte, ili još bolje pogledajte kako se građanima BiH, potencijalnim biračima, u sunčanim naočalama i ležernom izdanju obraća konzulica Višnja Lončar.

Još jedan u nizu skandala dogodio se kada je Višnja Lončar poslala otvoreno pismo vlastima Njemačke s ciljem da se, kako kaže, “odbaci ovaj nakaradni i neustavni prijedlog visokog predstavnika” (o izmjenama Izbornog zakona, op.).

Inforadar tvrdi kako je u samom sjedištu bh. diplomacije saznao još interesantnih detalja o Višnji Lončar pa i to da nekoliko godina traje pravi mali rat između nje i dugogodišnjeg konzula Almira Atovića, koji je zbog Lončar podnio ostavku gotovo dvije godine prije završetka mandata.

Da je riječ o više nego spornom diplomatskom kadru svjedoči i to što se iz same biografije konzulice Lončar ne može prepoznati znanje niti jednog stranog jezika, pogotovo ne njemačkog, već tek nešto radnog iskustva kao trgovca parfemima, a na jednu ovakvu poziciju bez ikakvog backgrounda imenovao ju je Željko Komšić.

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)