Stižu prve reakcije nakon eksplozije: Ukrajina: Ovo je tek početak; Putin šalje ministre na Krim

Vrijeme:2 min, 41 sec

 

Nakon što su se pojavile snimke trenutka eksplozije, sada stižu i prve reakcije. Na svom Twitter profilu oglasio se i glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak koji je napisao da sve što je ilegalno treba biti uništeno.


Omraženi simbol okupacije južnog dijela Ukrajine, Krimski most gori nakon eksplozije, a dio konstrukcije se urušio.

Nakon što su se pojavile snimke trenutka eksplozije, sada stižu i prve reakcije.

Na svom Twitter profilu oglasio se i glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak koji je napisao da sve što je ilegalno treba biti uništeno.

-Krim, most, početak. Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve okupirano od strane Rusije mora biti istjerano- poručio je u objavi, a oglasila se i ukrajinska vojska koja je negirala da je odgovorna za eksploziju, no poručili su da Vladimir Putin treba biti sretan ”jer je dobio tako skup poklon za rođendan”. Naime, jučer je proslavio okruglih 70.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja kazao je da je Putin dobio izvješća o eksploziji na Krimskom mostu.

-Predsjednik je zadužio premijera da formira vladino povjerenstvo koje će što prije razjasniti uzroke incidenta i otkloniti posljedice.

Također će uključivati čelnike Krasnodarskog kraja i Krima, kao i predstavnike Federalne službe straže, Federalne službe sigurnosti i Ministarstva unutarnjih poslova. Po uputama predsjednika, ministri Saveljev i Kurenkov otišli su na mjesto nesreće- navodi se u priopćenju.

 

Vojni analitičar i umirovljeni australski general Mick Ryan pak smatra da je teorija o ukrajinskom napadu na Krimski most vjerojatna.

-Ukrajinci su do sada bili izvrsni u kreiranju i izvršavanju operacija prije napredovanja svoje vojske. Ovo bi mogao biti dio njihovog plana da povrate Krim u kratkom roku, ili obmana s ciljem odvraćanja pozornosti od drugih područja. U svakom slučaju, napad na most Rusima predstavlja značajan problem. To ne zaustavlja opskrbu Krima, koja se može nastaviti čamcima ili kopnenom rutom kroz Melitopolj. No zadržavanje kontrole nad Melitopoljem sad je postalo posebno važno za Ruse. Zbog toga bi moglo doći do preraspoređivanja njihovih snaga na jugu, što će otkriti druge slabosti i prilike koje Ukrajinci mogu iskoristiti- smatra Ryan.

Agencija Reuters prenijela je izvješća ukrajinskih medija koji tvrde da se na mostu dogodila eksplozija u otprilike 6 sati ujutro, a na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se kako gore brojni vagoni s gorivom na željezničkom dijelu mosta, dok je dio cestovnog mosta teško oštećen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Kerčki most 2018. nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., koji je ranije bio pod upravom Ukrajine, što je dovelo do uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa zapadom. Rusija je u rujnu najavila aneksiju pokrajina Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja nakon što je održala referendume, za koje Kijev i zapad smatraju da nisu nelegitimni i da su održani pod prijetnjom.

VIDEO Veliki požar na mostu koji spaja Krim i Rusiju: Gore vagoni, dio mosta se urušio

 

Vecernji.hr,Hina/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)