Britanci otkrili zanimljivu informaciju o ukrajinskim tenkovima. Separatisti tvrde da su zauzeli tri naselja

Vrijeme:3 min, 49 sec

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju za rusku invaziju na Ukrajinu. Deseci tisuća muškaraca pobjegli su u inozemstvo kako bi izbjegli mobilizaciju.

11:04 –  Stožer oružanih snaga samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR) tvrdi da su uspjeli preuzeti kontrolu nad tri naselja koja su prema njima bila pod ukrajinskom kontrolom.

– Od 7. listopada, na području Narodne Republike Donjeck, skupina trupa DNR i Luganske Narodne Republike (LNR), uz vatrenu potporu oružanih snaga Ruske Federacije, oslobodila je Odradivku, Veselu Dolynu i Zaitseve – tvrde lokalni izvori, prenosi ruska novinska agencija – RIA.

U ovom trenutku nema službene potvrde ovih tvrdnji.


10:52 – Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije podatke vezane uz rat u Ukrajini.

– Prenamijenjena zarobljena ruska oprema sada čini veliki udio ukrajinske vojne opreme. Ukrajina je vjerojatno zarobila najmanje 440 ruskih glavnih borbenih tenkova i oko 650 drugih oklopnih vozila od invazije. Više od polovice trenutno raspoređene tenkovske flote Ukrajine potencijalno se sastoji od zarobljenih vozila – navodi.

 

9:04 –  Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas napunio 70. godina života. To nije promaknuo litvanskom ministru obrane Arvydasu Anušauskasu.

On je sarkastično tvitao, podsjećajući na Putinove susreta sa svjetskim čelnicima preko dugačkog stola, da je ruski predsjednik dobio na dar “novi stol i dalekozor” te je naveo da Putinu u čast “Litavljani skupljaju novac za nekakav ‘vatromet””.

 

8:50 – Serhiy Bolvinov iz ukrajinske policije rekao je na konferenciji za medije da su pronađena tijela 534 civila, uključujući 19 djece, na području Harkiva koje je najvećim dijelom oslobođeno u rujnu.

U Izjumu je pronađeno 447 tijela., prenosi Reuters. Bolvinov je rekao da su istražitelji pronašli dokaze da su 22 mjesta korištena kao ‘sobe za mučenje’.

Mass burial site discovered in Izium | Autor : VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS


7:05 –  Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poslao je pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njegov 70. rođendan u kojem hvali njegovo vodstvo protiv “izazova i prijetnji” iz Sjedinjenih Država, objavili su u petak državni mediji službenog Pjongjanga, a prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

U pismu je Kim također pohvalio Putinova “značajna postignuća u postizanju velikog strateškog cilja za izgradnju moćne Rusije” kroz njegove “energične aktivnosti”, prema službenoj Korejskoj središnjoj novinskoj agenciji (KCNA).

“Danas Rusija pouzdano brani dostojanstvo države i svoje temeljne interese od izazova i prijetnji od strane SAD-a i njegovih vazalnih snaga”, rekao je Kim. “Takva je stvarnost nezamisliva bez vašeg istaknutog vodstva i snažne volje.”

7:01 –  Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da ruske prijetnje uporabom nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini dovode svijet u opasnost od “apokalipse”, po prvi put od Kubanske raketne krize usred rata.

“Nismo se suočili s mogućnošću apokalipse od Kennedyja i Kubanske raketne krize 1962.”, rekao je Biden na prikupljanju sredstava u New Yorku, dodavši kako smatra da se njegov ruski kolega Vladimir Putin “nije šalio” kada je izrekao ove prijetnje.

Više o tome, pročitajte OVDJE


6:35 –  Ukrajinske snage su povratile više od 500 četvornih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson od 1. listopada, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak.

U video obraćanju, Zelenskij je kazao da su vojni uspjesi postignuti i u istočnom dijelu Ukrajine.

“Ima uspjeha i na istoku. Sigurno će doći dan kada ćemo izvijestiti o uspjesima i u regiji Zaporožja (na jugoistoku Ukrajine), u onim područjima koja još uvijek kontroliraju okupatori“, rekao je ukrajinski predsjednik.


6:30 –  Dvojica Rusa koji bježe od mobilizacije zatražila su azil u Sjedinjenim Državama nakon što su brodom stigli na Aljasku, priopćile su američke vlasti u četvrtak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju za rusku invaziju na Ukrajinu. Deseci tisuća muškaraca pobjegli su u inozemstvo kako bi izbjegli mobilizaciju.

Ured senatorice Lise Murkowski, koja predstavlja Aljasku, rekao je da su dvojica Rusa tvrdili da traže azil kako bi izbjegli obveznu vojnu službu. Pronađeni su u blizini grada na Aljasci oko 40 milja (64 km) od ruske obale.

Guverner Aljaske Mike Dunleavy rekao je da su dvije osobe došle iz Rusije čamcem i da su ispitane.

“Ne očekujemo kontinuirani dolazak pojedinaca ili grupe pojedinaca. Nemamo naznaka da će se to dogoditi, tako da bi ovo moglo biti jednokratno”, rekao je Dunleavy u izjavi.

Senator Dan Sullivan, koji također predstavlja Aljasku, rekao je da službenici carine i granične službe procjenjuju slučaj, koji je pokazao da se “ruski narod ne želi boriti u Putinovom agresorskom ratu protiv Ukrajine”.

Ministarstvo domovinske sigurnosti potvrdilo je da su dvije osobe stigle u utorak.

“Pojedinci su prevezeni u Anchorage na inspekciju, koja uključuje proces provjere i provjere, a potom su obrađeni u skladu s važećim američkim imigracijskim zakonima”, rekao je glasnogovornik ministarstva.

VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)