Kod Bošnjaka svugdje bitka SDA i “trojke”, za većinu treba više stranaka

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

Dok je kod Hrvata i Srba uglavnom sve poznato, jedne će predstavljati HDZ BiH, a druge SNSD, kod Bošnjaka se vodi itekakva bitka te će utrka političkih stranaka trajati do posljednjeg prebrojavanja. Jer i SDA i stranke “trojke” (SDP, Naša stranka te Narod i pravda) do kraja su vodili žestoku kampanju, a nisu zaostajale ni druge, manje stranke te sadašnji rezultati potvrđuju da je vođena tijesna borba

Smajo s 40. na 1. mjesto

U Sarajevskoj županiji SDA ima 7 svojih mandata, a koalicija SDP-a, NS-a i NiP-a 18 te će, ako rezultati ostanu ovakvi, “trojka” moći zadržati vlast u Sarajevu. SDA već sada računa kako bi se rezultat do kraja mogao okrenuti u njegovu korist pa bi pokušao sa Semirom Efendićem i njegovim SBiH, koji zasad ima 5 mandata, koalirati, međutim, “trojka” je, prema jučerašnjim rezultatima, u boljoj situaciji.

Što se Tuzlanske županije tiče, SDA se zahvaljujući Smaji Mandžiću, očito sa stilom, pozicionirao na vodeću poziciju. On je bio na 40. mjestu na listi, a osvojio je uvjerljivo najviše glasova – 16.532. Unatoč takvom rezultatu, pitanje je što će se događati u samoj stranci SDA jer je Mandžić u ozbiljnom “ratu” s predsjednikom SDA u Tuzli Salkom Zildžićem, a nekoliko puta trebalo ih je razdvajati jer su bili na rubu fizičkog sukoba. Naime, Mandžić je posljednji mandat dobio na listi PDA, gdje su odmetnuti članovi SDA, pa se onda vratio u SDA, da bi ponovno postao dio većine bez SDA pa ga je stranka izbacila. Međutim, on se vratio ove godine i demonstrirao svoju moć na izborima.

U Zeničko-dobojskoj županiji također bi moglo biti zanimljivo. Iako SDA, prema posljednjim projekcijama, dobiva 12 mandata, stranke “trojke” zajedno tu imaju 9 mandata i još im treba pribrojiti Bosanskohercegovačku inicijativu Fuada Kasumovića s 4 mandata. U ranijem sazivu važne su bile ruke i HDZ-a BiH, koji ima 3 mandata u ovoj županiji, a i ovaj bi put mogle odlučiti tko će formirati vlast.

Žestoke borbe vode se i u Unsko-sanskoj županiji, gdje su SDA i Narodni europski savez (NES) osvojili po 8 mandata. Inače, NES je nastao prošle godine ujedinjenjem stranaka A-SDA i NBL-a. U A-SDA bili su odmetnici iz SDA, dok je NBL-ov šef bio Ibrahim Hadžibajrić. Upravo je on od “četvorke” stvorio “trojku”, odnosno povukao je NES iz te koalicije jer je smatrao da je kandidat za gradonačelnika Bogić Bogićević prevaren. Tu su još u Skupštini SDP i Pomak za Krajinu te DF/GS s po 3 zastupnika, zatim NiP s 2, a po 1 imaju SBiH/SPU BiH, Laburistička stranka i Naša stranka.

Bitka za liderske pozicije

I na kraju dolazimo do Bosansko-podrinjske županije u čijoj će Skupštini biti čak 13 stranaka. Prema posljednjim projekcijama, SDA je osvojio 5 mandata, a isto toliko imaju koalicijski partneri NiP i SDP, koji su ovdje dvojka jer Naša stranka ne prelazi prag. S kim koalirati – pitanje je. Novi početak, lokalna stranka, također osvaja 3 mandata, a onda Stranka za BiH, Nova politička inicijativa i NES imaju po 2 mandata, zatim po 1 Nezavisna građanska lista, Bosanskohercegovački demokrati – Džebrail Bajramović, Bosanska narodna stranka, Liberalna stranka, DF/GS i SBB. Prema svemu viđenom, SDA i “trojka” nastavljaju bitku za lidersku poziciju kod Bošnjaka.

Željko Andrijanić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)