BORRELL: Očekujemo od novoizabranih lidera u BiH da surađuju i brzo uspostave vlast

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell oglasio se povodom održanih općih izbora u BiH.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Europska unija pozdravlja održavanje općih izbora u Bosni i Hercegovini u nedjelju. Osiguravanje da se izbori provode u skladu s europskim standardima ključni je prioritet koji je naveden u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Izbori su u cjelini bili konkurentni

Prema preliminarnim nalazima i zaključcima promatračke misije OSCE/ODIHR-a, izbori su u cjelini bili konkurentni i dobro organizirani, ali obilježeni nepovjerenjem građana u javne institucije i retorikom etničkih podjela.

EU potiče nadležne vlasti da se pozabave navodima o nepravilnostima kako bi se osiguralo najveće povjerenje u izborne rezultate i izbornu administraciju.

Građani BiH iskoristili su svoje demokratsko pravo da glasaju za vlasti, koje će sada imati odgovornost da ispune težnje naroda, uključujući integraciju u EU i ekonomski prosperitet i suočavanje s negativnim globalnim utjecajem ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

EU prima na znanje odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da na dan izbora izmijeni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, njegova izvršna ovlaštenja treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

Preuzeti punu odgovornost

Nakon verifikacije rezultata izbora, EU očekuje od svih političkih aktera da preuzmu punu odgovornost i surađuju na brzom uspostavljanju funkcionalnih zakonodavnih tijela i vlada na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU, na koje su se lideri stranaka u BiH opredijelili u Briselu 12. lipnja, uključujući ustavnu i izbornu reformu. U tu svrhu, EU poziva na duh suradnje između novoizabranih lidera Bosne i Hercegovine.

Europsko vijeće je 23. lipnja izjavilo da je spremno dati status kandidata Bosni i Hercegovini i (u tom cilju) pozvalo Komisiju da izvještava o provedbi 14 ključnih prioriteta s posebnom pažnjom na one koji čine značajan skup reforme.

EU ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje – zaključio je Borrell.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori