Putin službeno anektirao više od 15 posto Ukrajine. Objavio gdje su granice

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dovršio je formalnu aneksiju više od 15 posto Ukrajine dok se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na dijelovima teritorija. U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike (DPR), Luhanske narodne republike, regija Zaporižja i Herson u Rusiju.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je četiri federalna ustavna zakona o ulasku Donjecke i Luhanske narodne republike, regija Zaporižja i Herson u Rusku Federaciju”, priopćio je donji dom ruskog parlamenta.

“Također je potpisao relevantne zakone o ratifikaciji”, dodaje se.

Rusija je proglasila aneksije nakon što je održala, kako ih naziva, referendume u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade kažu da su referendumi bili kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Nisu sva pripojena područja pod nadzorom ruskih snaga. Rusija polaže pravo na ukupno 18 posto ukrajinskog teritorija, ali točne granice tek se trebaju razjasniti.

Određene granice

Karte ruskog ministarstva obrane predstavljene u utorak pokazuju brzo povlačenje ruskih invazijskih snaga iz područja u istočnoj i južnoj Ukrajini, gdje su bile pod teškim pritiskom ukrajinske strane.

“Granice novih subjekata Federacije, kako proizlazi iz ugovora, bit će određene granicama koje su postojale na dan njihova formiranja i prijema u Rusku Federaciju. Do izbora čelnika novih regija, u skladu s ruskim zakonom, vodit će ih privremeni vršitelji dužnosti koje će imenovati Putin”, objavio je Tass.

Prema dokumentima, DNR i LNR u sastavu Rusije zadržat će status republika i svoje prijašnje nazive, državni jezik bit će ruski. Zaporiška i Hersonska regija također će postati dio Ruske Federacije kao zasebni subjekti – one će ostati regije.

“Međunarodni ugovori određuju da će granice povezane s teritorijem strane države biti državna granica Rusije. Istodobno, kao što je navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR dio su Ruske Federacije unutar granica iz 2014. utvrđenih njihovim ustavima”, objašnjava Tass.

Prema zakonima, stanovnici novih regija od datuma uključivanja ovih teritorija u Rusiju – 30. rujna – priznati su kao ruski državljani. Oni koji se žele odreći ruskog državljanstva, dobili su mjesec dana za podnošenje zahtjeva, objavio je Tass.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)