POSLOVIČNO LICEMJERJE Sarajevska javnost negoduje jer je Dodik pobijedio u bošnjačkom selu u Zvorniku, a ne smeta im kada Bošnjaci biraju Komšića

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Licemjerje velikog dijela bošnjačke političke i medijske scene ogleda se u današnjem primjeru rezultata za predsjednika/potpredsjednika RS kojem se ne mogu načuditi tome da je u bošnjačkom povratničkom selu imena Klisa u Zvorniku Milorad Dodik osvojio 103 glasa dok su Senad Bratić iz Pokreta Država te neovisni kandidat Ćamil Duraković osvojili 62 odnosno 13 glasova.

O ovoj temi izvijestili su danas gotovo svi sarajevski online mediji te je to bila jedna od glavnih tema u drugom postizbornom danu u BiH.

Ovdje treba napomenuti da se na istom glasačkom listiću može glasovati za predsjednika ili potpredsjednika RS tako da automatizmom Hrvat i Bošnjak s najvećim brojem glasova budu dopredsjednici RS dok Srbin s najvećim brojem glasova bude predsjednik. Na ovim su izborima kandidati za hrvatskog dopredsjednika RS Davor Pranjić (HDZ BiH – HNS) i Ivan Begić (neovisni kandidat i bivši PSP-ovac koji se nikada nije predstavljao kao političar koji zastupa interese hrvatskog naroda), dok su bošnjački kandidati Senad Bratić (Pokret država – SDA) i Ćamil Duraković (neovisni kandidat).

Da se vratimo na temu, zaista čudno zvuči da je Dodik u povratničkom bošnjačkom selu dobio ovoliki broj glasova i ako je to plod malverzacija i sumnjivih radnji to je svakako za najstrožu osudu. Ipak, sasvim je moguće i da je Dodik svojim djelovanjem i angažmanom prema povratničkoj populaciji zaslužio ove glasove, ali procjenu toga ostavit ćemo onima koji su za to nadležni.

No, sada su bošnjački mediji, javni djelatnici i politički akteri unisono ‘skočili’ na činjenicu da nije moguće da u “šehidskom selu” kako zovu Klisu Bošnjaci glasuju za Dodika.

“Bošnjačko mjesto Klisa u Zvorniku ( inače sinonim za šehidsko selo, gdje su Bošnjaci odvedeni u Bijeli potok i brutalno pobijeni) … dobar narod, koji sam u kampanji obišao, srdačno me dočekali, gdje sam bio skoro pa uvjeren da će glasati za mene, a onda dođu oni koji silom i moći žele zadržati vlast, koruptivnim radom odbora, učine da nas, bošnjačke kandidate, Milorad od Laktaša, inače “omiljen” među Bošnjacima, pomete.

Transparentno nema govora… E jadni mi”, napisao je Ćamil Duraković, kandidat za potpredsjednika RS.

Ponavljamo, za svaku je osudu ako je ovdje došlo do malverzacija u korist Dodika, ali zašto je toj istoj većini bošnjačkih političara i medija najnormalnije je da bošnjački naroda glasuje za protuhrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, te to još onda ponosno nazovu “patriotskim činom” i “spašavanjem Bosne”. Radi se o licemjerju krajnjih granica.

 

anonimni komentar na sarajevskom portalu Klix

 

Slična situacija događala se i prije dvije i pol godine kada je za potpredsjednika Narodne skupštine RS iz bošnjačkog naroda izabran SNSD-ovac Denis Šulić.

Tada je krenula unisona salva uvreda na račun Šulića iz sarajevskih medijsko-političkih krugova koji su mu osporili legitimitet, a istovremeno se busali u patriotska prsa” glasujući za Komšića.

R. I./HMS/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)