Milan Šutalo HMS: Da bi na razini države formirala vlast s HDZ-om “sarajevska trojka” morat će ispuniti dva ključna uvjeta

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

Prema načelu rotacije u ovom mandatnom razdoblju na čelu Vijeća ministara BiH trebao bi biti Hrvat. Kako je Bosna i Hercegovina država tri ravnopravna konstitutivna naroda, a ne građanska država na čelo izvršne vlasti BiH treba biti imenovan kandidat kojeg predloži stranka ili koalicija koja je na izborima dobila podršku većine hrvatskih birača- a to je je koalicija okupljena oko HDZ BiH. Konačno i Zakon o Vijeću ministara nalaže ravnopravnu zastupljenost konstitutivnih naroda u VM BiH. No, antiustavni i protuhrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon nedjljenih izbora za N1 je izjavio kako on neće “pri sadašnjoj pameti podržati imenovanje kandidata iz HDZ BiH” za predsjedatelja Vijeća ministara.

Piše. Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Podsjetimo, prema Ustavu BiH Predsjedništvo BiH imenuje predsjedatelja Vijeća ministara, a potvrđuje Zastupnički dom Parlamenta BiH. Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi odluku Predsjedništva, državni vrh imenuje drugog kandidata. Uobačajna je praksa u demokratskim državama, da nakon obavljenih konzultacija, da šef države povjerava mandata onom tko je u stanju osigurati većinu u parlamentu.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković sinoć je za sarajevske medije izjavio kako ta stranka, zajedno sa SDP-om BiH i Našom strankom ima veći koalicijski kapacitet u Parlamentu BiH od SDA, te kako planiraju razgovarati i s drugim bošnjačkim strankama, koje su podržale Denisa Bećirevića, kako bi formirale jedan blok, a potom otpočeti razgovore s liderima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem o formiranju vlasti na razini BiH bez SDA.

Konakovićeva računica nije bez osnova. Naime, u Zastupničkom domu Parlamenta BiH SDA će imati 8 zastupnika, a sarajevska “trojka”- SDP- NiP i Naša stranka 9. Ukoliko bi im se pridružila PDA i NES koji će imati po jednog zastupnika, taj bošnjački blok imao bi 12 zastupnika. Čak i kad bi se Stranci demokratske akcije pridružila dva zastupnika Komšićevog DF-a, blok koji bi predvodila sarajevska trojka imao bi bošnjački legitimitet formirati vlast sa HDZ BiH i SNSD-om, i tako izbaciti SDA iz vlasti na razini BiH, što ime je kako ističu glavni cilj.

 

Projekcija ZD Parlamentarne skupštine BiH, Ilustracija: Josip Zelenika/Bild.ba

 

Sa 5 zastupnika HDZ BiH, moguće i 6, te 8 SNSD-ovih, stranaka bez kojih je nemoguće formirati vlast na razini države, nova većina imala bi 25 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH koji broji 42 zastupnika. Dakle- stabilnu većinu.

Ukoliko Konaković, Nikšić i Forto, uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om BiH i SNSD-om, kako tvrde, a izbaciti SDA iz vlasti, morat će prihvatiti dva uvijeta HDZ-a. Prvi je u Parlamentu BiH podržati izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, a to znači osiguranje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Federalnom domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se osiguralo da se svi mogu kandidirati u te institucije. Drugi uvjet je prihvatiti da HDZ BiH predloži predsjedatelja Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, sukladno Zakonu o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama.

Sarajevska trojka svjesna je da će to biti ključni preduvjeti za koaliranje s HDZ-om BiH. Postignu li partneri sporazum s vodećom hrvatskom strankom, to će podrazumjevati i podršku Denisa Bećirovića koji je izabran i njihovom potporom za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prijedlogu da na čelu Vijeća ministara bude kadar HDZ BiH. Za takav prijedlog, sasvim izvjesno glasovat će i srpska članica Predsjedništva BiH SNSD-ova Željka Cvijanović. Antihrvatski i antiustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić već je najavio kako će se usprotiviti takvom prijedlogu. On može glasovati protiv i- uložiti veto- proglasiti da je time ugrožen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Po Ustavu BiH Komšićev veto treba potvrditi dvotrećinska većina hrvatskog kluba Federalnog doma naroda- što se naravno neće dogoditi, jer Komšić nije predstavnik Hrvata- budući ga oni nisu većinskom voljom izabrali. U tom slučaju odluka Predsjedništva BiH stupit će na snagu, što će biti još jedna potvrda da Komšić u Predsjedništvu BiH nema nikakvu samostalu moć.

Milan Šutalo/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)