ŠEF DELEGACIJE EU U BIH Sattler: Izađite na izbore, neka se vaš glas čuje!

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Šef Delegacije Europske unije u BiH i posebni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Johann Sattler uoči sutrašnjih općih izbora u Bosni i Hercegovini pozvao je bh. građane da izađu na izbore.  

Naveo je da se u Bosni i Hercegovini prečesto možete čuti riječi „ne zanima me politika“.

– Zaista ima mnogo toga što vam se ne treba sviđati i što treba odbaciti u vezi s aktualnim stanjem politike u ovoj zemlji. Ali način da to promijenite je glasanjem, a ne okretanjem leđa!

Previše se političkog diskursa fokusira na identitet i navodne razlike, ali to nisu pitanja koja mogu poboljšati vaš svakodnevni život. Trenutni politički sustav je učinio vrlo malo da unaprijedi interese građana, da pokaže da ima sluha za vaše težnje i da ponudi viziju za budućnost. Međutim, osjećati odbojnost spram trenutne političke igre i mrziti suštinu politike nije ista stvar. Politika se tiče vašeg opredjeljenja o tome koga smatrate sposobnim da može provesti najbolje politike i donositi najbolje odluke za vas i vašu obitelj. Izbori se tiču kvaliteta zdravstvene zaštite i obrazovanja, stvaranja uvjeta za rast ekonomije i više radnih mjesta, borbe protiv korupcije, zaštite životne sredine, pa čak i zbližavanja ljudi, umjesto podjela izazivanjem straha i vještačkih kriza. Radi se o izgradnji zemlje koja ostvaruje napredak u pitanjima koja su vama važna. Što više mrzite trenutne političke igre, to je više razloga da glasate 2. listopada. Neka se vaš glas čuje! – poručio je Sattler.

Naveo je da se i dalje tijekom izbornog procesa uočavaju brojne nepravilnosti.

– Najbolji način da se tome suprotstavite jeste masovnim izlaskom i glasovanjem – istaknuo je između ostaloga Sattler.

Često, kaže, čujemo i da glasanje nije važno – da su rezultati uvijek isti.

– To nije istina. U stvari, za mnoge ključne izborne pozicije se vodi tijesna utrka. Na ranijim izborima, nekoliko tisuća glasova je moglo napraviti razliku. Dakle, bez obzira za koju stranku ili kandidata ili kandidatkinju glasate, vaš glas je važan i bit će odlučujući. Samo nekoliko glasova manje ili više na nekim od biračkih mjesta je moglo biti odlučujuće za neke od najtješnjih utrka, poručio je.

Konačno, glasovanje se tiče pozivanja političara i predstavnika vlasti na odgovornost i to je način da pošaljete signal o tome što vam je važno. Mnogi u svijetu bi poželjeli da imaju to pravo. Problemi s kojima se suočava Bosna i Hercegovina su toliko brojni da joj je potrebno snažno vodstvo sa jasnim mandatom od građana koje će provesti reforme koje će promovirati vaše interese, uključujući i one na europskom putu. S ovim na umu pozivamo vas da izađete i glasate 2. listopada – rekao je Sattler.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori