Međunarodna krizna skupina (ICG): BiH neće preživjeti ako se Hrvate izbaci iz vlasti, RS ide prema secesiji

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

Međunarodna krizna skupina (ICG) objavila je alarmantno izvješće ususret nedjeljnim izborima te pozvala visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da žurno spriječi “crni scenarij” za BiH

 

“Nakon što se dugo zaziralo od toga da visoki predstavnik koristi ovlasti svoga Ureda kako bi nadglasao tamošnje čelnike, nekoliko zapadnih zemalja, uključujući SAD, sada podržava takvu intervenciju. Usred neizvjesnosti koju stvara Rusija u ratu u Ukrajini, strahuju da bi sporni izbori mogli izazvati veliku krizu u BiH”, stoji na početku izvješća Međunarodne krizne skupine (ICG).

Organizacija ICG, koja se bavi problematičnim državama, doslovno je svojedobno “skinula” BiH s toga popisa, no njezino izvješće objavljeno jučer iznimno je dramatično te poziva na međunarodni intervencionizam zbog potencijalne opasnosti koja može nastati na izborima. Objašnjavaju kako je središte prijepora opasnost da Bošnjaci isključe Hrvate iz vlasti te time poremete ravnotežu uspostavljenu Daytonskim mirovnim sporazumom.

Ekstremističke prijetnje

“Antagonizam između Bošnjaka i Hrvata mogao bi narušiti sposobnost zemlje da preživi separatistički izazov od Srba, koji su druga glavna zajednica u zemlji. Schmidt mora vidjeti može li prijetnjama potaknuti bh. političare da spriječe krah oko izbora. Ako nije, trebao bi nametnuti promjene potrebne za izbjegavanje krize”, smatraju u ICG-u.

Smisao reformi koje je zamislio njemački diplomat na čelu međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt bio je otežati Bošnjacima, koji u Federaciji imaju veliku većinu, da izaberu zastupnike koji bi trebali zastupati Hrvate i Srbe te time olakšati kako bi posljednje dvije skupine utjecale na kreiranje politike.

“Ta reforma općenito je u skladu s nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH koju su Hrvati pozdravili, ali joj se protive Bošnjaci. Drugi set promjena – naizgled djelomično osmišljen da Bošnjacima da nešto zauzvrat – uklonio bi neke instrumente koje su Hrvati zloupotrijebili za blokiranje formiranja i funkcioniranja Vlade”, objašnjavaju u Međunarodnoj kriznoj skupini.

U izvješću navode kako u kampanji prevladava nacionalistička retorika koja evocira sjećanja na rat. Navode kako secesionistički osjećaji u RS-u, u kombinaciji s ruskom invazijom na Ukrajinu, poništavaju ranije poglede na BiH.

“Schmidt sada uživa potporu SAD-a i nekoliko europskih država, zbog čega mora koristiti svoje prerogative kako bi se spriječila eskalacija krize. Za razliku od Bošnjaka i Srba, Hrvati nisu većina ni u Federaciji ni u RS-u, što im otežava zaštitu interesa kako na entitetskoj tako i na državnoj razini. Oni su u nepovoljnijem položaju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda i osjećaju nezadovoljstvo”, stoji u dokumentu. Upozorava se na zloupotrebu izborom Hrvata u Dom naroda u županijama u kojima gotovo i ne žive. ICG upozorava na ekstremističke poruke dijela političara i aktivista koji prijete ratom te “prebrojavanjem”.

Učiniti BiH privlačnom

“Ako BiH želi preživjeti kao jedinstvena država, ne može si priuštiti sporne izbore, koji bi mogli ujediniti Hrvate i Srbe protiv Sarajeva. Bh. čelnici pokušali su i nisu uspjeli riješiti krizu. Nespretno se čini kako bi se visoki predstavnik mogao pozvati na bonnske ovlasti kao jedino dostupno utočište”, ističu iz ICG-a.

Postoji i alternativno rješenje tako da Bošnjaci odustanu od nametanja hrvatskih i srpskih političkih predstavnika.

“Kao predstavnici većinske zajednice u zemlji, bošnjački lideri će morati artikulirati viziju koja je Hrvatima barem minimalno privlačna, kao i Srbima. To podrazumijeva izbjegavanje retorike kampanje koja oslikava te zajednice kao problem za BiH”, ističe u analizi Međunarodna krizna skupina.

Oni pozivaju da se, nakon što se spriječi izborni inženjering, počne sa suštinskim razgovorima o BiH odmah nakon izbora, kada je najvjerojatnije da mogu postići kompromis. To u suštini znači da Srbi obustave pokušaj secesije, Hrvati se suzdrže od zloupotrebe svojih veto poteza, a Bošnjaci pak pristanu na dijeljenje vlasti u državi i u FBiH.

Zoran Krešić/VL/ https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori