Featured Video Play Icon

JURIĆ I GALIĆ ZA RTV HB: Spriječiti nove “Alijanse i Platforme”

Vrijeme:1 min, 7 sec

 

Idućega vikenda u našoj zemlji održavaju se Opći izbori. Kako će se popuniti Federalni Dom naroda, sastaviti Vlada Federacije još uvijek nije poznato.

Oni koji trenutačno sjede u Hrvatskom klubu naroda navode kako je od iznimne važnosti da Hrvati imaju svoje legitimne predstavnike u ovom Domu te pozivaju Visokog predstavnika da zaustavi preglasavanje Hrvata i formiranje novih “Platformi i Alijansi”, prenosi RTV HB.

Dan izbora u BiH sve je bliže. Ustavni sud izvan snage stavio je određene odredbe koje se odnose na popunu Federalnog doma naroda, stoga još uvijek ostaje veliko pitanje kako će se popuniti ovo zakonodavno tijelo u Federaciji. Moguća ću su dva scenarija navodi Božo Jurić, bivši ministar zdravstva u Tuzlanskoj županiji; „da Visoki predstavnik nametne izmjene Izbornog zakona ili da to učini Središnje izborno povjerenstvo, koje znamo kako je izabrano, navodi Jurić.

S druge pak strane, zastupnik u Zastupničkom domu FBIH, Petar Galić smatra ukoliko Središnje izborno povjerenstvo bude donosilo odluku o načinu popune Federalnog Doma naroda, da se Hrvatima sprema nova “Platforma ili Alijasna”.

A kako se zloupotrebljavaju nacionalna izjašnjavanja najbolje svjedoči primjer Tuzlanske županije. Tamo smo imali situaciju da „Hrvat“ glasa za imenovanje Vlade u kojoj nema Hrvatskog ministra, što je suprotno Ustavu županije, navodi Jurić.

Cijeli video prilog možete pogledati u nastavku:

RTV HB/https://www.youtube.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)