Njemački sinodalni put glasovao za homoseksualizam i ređenje žena

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

S glasovima za podršku promjenama crkvenog učenja o pitanjima uključujući homoseksualnost i ređenje žena, Njemački sinodalni put zaključio je svoju skupštinu u Frankfurtu u subotu 10. rujna.

Trodnevni događaj bio je zasjenjen turbulentnim scenama i ranim odlascima zbog rješavanja spornih pitanja, izvijestio je CNA Deutsch.

Više od glasa za ređenje žena

Sinodalni put je u petak usvojio tekst o ulozi žene u Crkvi. Dokument poziva na „temeljnu jednakost svih vjernika“. Tu se pojašnjava da to „znači staviti pitanje pristupa žena sakramentalnoj službi u kontekst temeljne obnove teologije službe“.

Tekst od 32 stranice zalaže se za uvođenje žena u đakonsku službu i predlaže da se Svetoj Stolici iznese temeljno pitanje ređenja žena.

Kad je došlo do glasovanja, rezultat je bila jasna većina: oko 92% sudionika Sinodalnog puta glasovalo je za usvajanje teksta. Među biskupima gotovo 82% (45 biskupa) bilo je za tekst, dok je oko 18% glasalo protiv (10 biskupa). Pet od 60 prisutnih biskupa bilo je suzdržano.

S obzirom na to da je ovo pitanje za cijelu Katoličku Crkvu, biskup Franz-Josef Bode je priznao da bi „to bila odluka na vrlo visokoj razini i obvezujuća; ali čak i najviše odluke [ekumenskih] sabora povijesne su odluke Crkve“.

Mons. Bode je potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije i potpredsjednik Sinodalnog puta. Govoreći u subotu poslijepodne na tiskovnoj konferenciji nakon završetka događaja, naglasio je da čak i ekumenski sabori imaju kontekst.

Njemački je biskup rekao novinarima kako se i koncilske odluke „uvijek donose u određenom trenutku u povijesti i da i tu tradicija ostaje živa i da ćemo djelu Duha Svetoga ipak morati dati prostora da se nešto razvije. Ali to je pitanje koje onda, mislim, može biti riješeno razvojem dogme – postoji i to, postoji i povijest dogme, to je ono o čemu ljudi govore u teologiji – bio bih prije svega sretan kada bi se to uopće promislilo na tako širok način. A onda ćemo vidjeti“, kazao je.

Sinodsko vijeće – vrhovno tijelo njemačke Crkve?

U subotu poslijepodne odobrena su još tri dokumenta u prvom čitanju: jedan koji zagovara normalizaciju „situacije neheteroseksualnih svećenika“, jedan o „suočavanju s rodnom raznolikošću“ i jedan koji se bavi „navještajem Evanđelja žena u riječi i sakramentu“.

Svi će se tekstovi razmatrati u drugom čitanju na sljedećoj (i zasad konačnoj) sinodskoj skupštini u proljeće 2023. i tada bi mogli biti službeno usvojeni.

Hoće li neki od glasova njemačkog procesa, koji nije sinoda, biti prihvaćeni kao katolička praksa, to je sasvim drugo pitanje. Od samog početka, Sinodalni put – poznat i kao Sinodalni hod – bio je pod intenzivnom prismotrom i kritikama.

No, to nije obeshrabrilo organizatore da krenu prema stvaranju trajnog procesa: u subotu su sudionici glasovali za stvaranje Sinodalnog vijeća koje bi trajno nadziralo Crkvu u Njemačkoj.

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.