„Na mladima svijet ostaje!”

Vrijeme:1 min, 53 sec

“Evanđelje ne smije biti skriveno zbog straha ili nezainteresiranosti!”, upozorio je mlade papa Ivan Pavao II. na Svjetski dan mladih 1993.

 

Vrhunac Susreta hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru, koji se održao u subotu 17. rujna, pod geslom “Gore srca”, bilo je euharistijsko slavlje. Koncelebrirali su ga brojni (nad)biskupi, među kojima apostolski nuncij u Hrvatskoj, predsjednik HBK Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te brojni svećenici iz hrvatskih i bosansko-hercegovačkih biskupija. Nekoliko tisuća mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iz inozemstva stoički su stajali pod kišom koja je padala cijelo vrijeme. Bilo je lijepo gledati kako katolička mladež uz svoje pastire slavi Boga. Slično je bilo od 31. srpnja do 6. kolovoza na Međunarodnom susretu mladih u Međugorje, gdje se okupilo više od 50.000 mladih i 400 svećenika iz cijeloga svijeta. Molilo se, svjedočilo se, hodočastilo se, pjevalo se, klanjalo se, plesalo se.

Naši stari govorili su: „Na mladima svijet ostaje!”. A lucidno je svojedobno primijetio i prof. dr. Marijan Jurčević, dominikanac: “Mladi su budućnost svijeta, zato njima treba posvetiti najveću pažnju. Mladost je navještaj budućnosti. Njoj se treba posvetiti cijelo društvo. I Crkva i sve ustanove, svi ljudi. Da bi se s njima radilo, potrebno je skoro biti raspoložen ‘proročki’, otvoren prema budućnosti”  (“Politički zatvorenik”, br. 132, ožujak 2003., str. 5.).

Zaključimo ovaj kratki osvrt u rubrici Uskličnik! ohrabrujućim pozivom pape Ivana Pavla II. mladima na Svjetski dan mladih 1993.: “Ne bojte se izaći na ulice i na javna mjesta, kao apostoli koji su propovijedali Krista i Radosnu vijest spasenja po gradskim trgovima, mjestima i selima. Nije ovo vrijeme da se sramite evanđelja. Sada je vrijeme da se ono naviješta po krovovima. Ne bojte se otrgnuti udobnosti i rutini života da bi prihvatili izazov i upoznali svjetske metropole s Kristom. Ti si onaj koji mora ‘stajati pored puta’ i pozivati sve one koje sretneš na svečanu večeru koju je Gospodin pripravio za svoj narod. Evanđelje ne smije biti skriveno zbog straha ili nezainteresiranosti. Ono nije ni namijenjeno tom da ga se drži skriveno u privatnosti. Ono mora biti stavljeno na vidljivo mjesto tako da ljudi vide njegov sjaj i slave našeg Nebeskog Oca.”

 

Povezani sadržaj:

Zdravko Gavran: „Tebi, mladiću moje zemlje“

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)