„O mrtvima ništa doli dobro“, ali…

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

Nakon uloge Ujedinjene Kraljevine kod Bleiburga 1945., zatim u procesu raspada SFRJ, pa u Domovinskom ratu te nakon Domovinskog rata naš Predsjednik ne bi se trebao pojaviti na sprovodu Kraljice i naši političari ne bi se trebali natjecati u izražavanju sućuti. Ili Kraljica za sve to što je učinjeno zlo nije znala (kao što Tito, tobože, „nije znao“ za Bleiburg)?

Ostarjela britanska Kraljevina izgubila je svoju Kraljicu, posjedi su joj se smanjili, a i broj podanika. Ali još je živa, još se 14 država klanja kruni. To su očuvani ostaci carstva. Još kuca srce njezine povijesti okupacija, kolonijalizacija, uspostavljanja protektorata… s milijunima mrtvih na svim kontinentima.

Na svojim negdašnjim posjedima kraljica Elizabeta II i golemi aparat koji je imala na raspolaganju od 1952. do 2022. ostavili su iza sebe uništene zemlje, pljačkaške ratove, neprocjenjiva blaga, brutalne represije protiv naroda koji su se htjeli osloboditi, ali i golemu arhivu otkrivenu 2011., koja je skrivala dokaze zločinā počinjenih u ime Kraljice. To je ono što se spasilo od spaljivanja da ne bi došlo u ruke samostalnih vlada nakon dekolonizacije, koja nikad nije dovršena, iako je neizbježna. Baština sedamdesetogodišnjeg kraljevanja Elizabete II. jesu nacije porobljene silom oružja, od Afrike i Azije do same Amerike i stare Europe. Još ih je 14 ostalo pod upravom monarhije (više simbolički nego realno?), ali ako dodamo one koje su dio  Commonwealtha, ima ih 56.

Tijekom Kraljičina dugotrajnog mandata Engleska je intervenirala ostavljajući goleme žrtve na svim kontinentima. Sjetimo se samo nekoliko slučajeva. Dok je još W. Churchill bio premijer, Kraljevina je ubila, mučila i internirala u logorima domaće stanovništvo u Keniji tijekom ustanka Mau Mau s ciljem da se okonča britanska kolonijalna vlast nad Kenijom. Stajala je iza ukidanja demokracije u Iranu i svrgnuća premijera M. Mosaddeqha. Poslala je 80.000 vojnika u Korejski rat, u kojemu je poginulo nekoliko milijuna ljudi. Prva se koristila “narančastim agensom” protiv stanovništva tijekom sukoba u Maleziji. Okupirala je Irsku (30. siječnja 2022. bila je 50. godišnjica „Krvave nedjelje”, kada je britanska vojska ubila 13 civila tijekom mirnog prosvjeda u katoličkom Londonderryju, u Sjevernoj Irskoj). Tome treba dodati ratne pohode u Libiji, Iraku, Afganistanu i Jemenu, i još mnogo toga.

Godine 2011. otkriveno je 307 kutija s tajnim dokumentima koji su dokazivali kako se engleska vlada riješila arhiva svojih bivših kolonija s ciljem da ne ostanu tragovi njezine zločinačke politike u tim zemljama. Papiri su nađeni u Ministarstvu vanjskih poslova (Foreign Office). Slučaj je poznat kao Operation Legacy, program sustavnog uništavanja dokumenata koji je bio u primjeni od kraja Drugoga svjetskog rata do 60-ih godina na 37 okupiranih teritorija.

Među otkrivenim dokumentima nalazi se brzojav od 3. svibnja 1961. koji Iain Macleod, šef Kolonijalnog ureda, upućuje svim britanskim veleposlanstvima. Objašnjava im kako se treba domoći službenih dokumenata zemalja koje su se nedavno osamostalile ili će se uskoro osamostaliti da bi se tih dokumenata riješili i skrivali ih od vlada onih entiteta odnosno država koje su napustile ili će uskoro napustiti britansko carstvo. Zahtijevao je da vlade zemalja koje će se osamostaliti ne dobiju nijedan dokument koji bi mogao „ometati vladavinu Njezina Veličanstva“.

Novi kralj Karlo III. bit će kralj i formalni šef države sljedećim državama: Australija, Kanada, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Salomonovi Otoci, Tuvalu, Antigva i Barbuda, Bahami, Belize, Grenada, Jamajka i Sveti Kristofor i Nevis priznaju Karla III. kao kralja i šefa države, ali posljednjih šest već su zatražile osamostaljenje. Barbados je prednjačio, osamostalio se 2021. Vjerojatno će se taj proces pospješiti s novim neomiljenim kraljem.

Nakon uloge Ujedinjene Kraljevine kod Bleiburga 1945., zatim u procesu raspada SFRJ, pa u Domovinskom ratu te nakon Domovinskog rata naš Predsjednik ne bi se trebao pojaviti na sprovodu Kraljice i naši političari ne bi se trebali natjecati u izražavanju sućuti. Ili Kraljica za sve to što je učinjeno zlo nije znala (kao što Tito, tobože, „nije znao“ za Bleiburg)? (M. O.)

 

Povezani sadržaj:

Šime Letina: BLEIBURG JE GENOCID NAD HRVATSKIM NARODOM

 

M. O. / Hrvatsko nebo

Odgovori