Todorić sada optužuje: izvlaštenje Agrokora učinjeno je i za geopolitički interes Ruske Federacije

Vrijeme:3 min, 54 sec

 

Ivica Todorić, izvlašteni vlasnik bivšeg „Agrokora“, oglasio se je 13. rujna novom objavom na Facebooku, u kojoj to što se događalo s njegovim koncernom stavlja u geopolitički kontekst te optužuje Plenkovićevu vladu da je navodno otimanje koncerna obavila u interesu grupe „Borg“ i Ruske Federacije. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti zbog aktualizirane relevantnosti i mogućih financijskih i političkih implikacija za Republiku Hrvatsku, a s obzirom na arbitražni postupak koji se o eksproprijaciji „Agrokora“ kao privatne imovine vodi u SAD-u.

Gledano s više od 5 godina vremenske distance, tzv. slučaj “Agrokor” predstavlja klupko geopolitičke igre, predstavlja iskorištavanje ovlasti za privatni profit i zloupotrebu geopolitičke moći za postizanje geopoliticke ali i  lokalne političke dobiti, realiziranih klupkom manipulacija, laži i obmana. U prilog mojoj tvrdnji da je sve što se dogodilo u Agrokoru –  najočitiji, školski primjer koruptivne eksproprijacije privatne imovine upućuju nepobitne činjenice i dokazi.

Već i sami javno dostupni dokumenti, dokazi i informacije koje su kroz godine procurile u javnost, a danas uz svu ostalu dokumentaciju posloženi po kronološkom redu u više Dosjea, predstavljaju svojevrsni “vodič kroz nezakonitosti”, te su eklatantan primjer kako se stvari ne smiju, jednostavno ne mogu  raditi u pravnoj državi u 21. stoljeću.

Ovaj tekst sam pripremio u svrhu kratkog opisa relevantnih događaja koji su se odvijali u vrijeme NEPRIJATELJSKOG preuzimanja Agrokora d.d. Zagreb (u daljnjem tekstu Agrokor) od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andrije Plenkovića i po njemu osnovane protuzakonite, interesne grupe BORG (u daljnjem tekstu Plenković), kao i Ruske Federacije koju su u procesu zastupale ruske banke Sberbank i VTB Bank.

Samo izvlaštenje privatne kompanije Agrokor u konačnici je provedeno uz direktno kršenje prinudnog međunarodnog i nacionalnog prava, čime je prouzročena nesaglediva i nenadoknadiva šteta najvećem društvu Agrokor, interesima Republike Hrvatske i čitavoga okruženja. U tijeku ovog procesa, također je prekršen Ustav Republike Hrvatske, niz zakona Republike Hrvatske, mandatori i propisi prava sankcija Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Europske unije.

Ruska Federacija (gospodin predsjednik Vladimir Putin, u daljnjem tekstu Putin) nakon što je osmislila, te kreirala svoju geopolitičku strategiju istu je uskladila s Njemačkom (gospođom kancelar Angelom Merkel, u daljnjem tekstu Merkel), a vezano za utjecaj Merkel u Europskoj komisiji. Ruska Federacija dobiva podršku i vrha Europske komisije. U ruskoj geopolitičkoj strategiji važno mjesto je dobio i Zapadni balkan.

U odnosu na ostale članice Europske unije, gdje je primarni interes bio stvoriti ovisnost o ruskom plinu i nafti, u zemljama članicama Europske unije koje su ranije pripadale komunističkom bloku, zemljama Zapadnog balkana, Ruska Federacija je imala i interese utjecaja na društveno-politički, ekonomski te vanjskopolitički život u tim zemljama.

Tako je Ruskoj Federaciji između ostalog u Republici Hrvatskoj, Agrokor bio jedna od najvažnijih meta s obzirom na mogućnost pljačke velikih vrijednosti, ali dobiva se i mogućnost korištenja snage kompanije kako bi se ostvarila društveno-politička i ekonomska kontrola (utjecaj) u Republici Hrvatskoj i šire.

👉To je stvarni razlog otimanja Agrokora!

Iz gore navedenih razloga Putin i Merkel u zemljama Zapadnog balkana organiziraju svoju mrežu, utječu na politiku, Vlade, imenovanje premijera, a onda preko njih utječu na društveno politički i ekonomski život tih zemalja.

Danas, vezano uz neprijateljsko preuzimanje Agrokora imamo nepobitne DOKAZE da je Plenković (sadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske) 2016. godine, tadašnji hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, praktički od niotkuda, nepoznat u Republici Hrvatskoj, tek učlanjen u HDZ, ciljano i PLANSKI instaliran, nominiran za predsjednika HDZ-a, a onda i Vlade Republike Hrvatske uz podršku Rusa, Merkel i Komisije Europske unije. Za predsjednika Vlade Republike Hrvatske predložili su Plenkovića, razlog je ranija suradnja od rujna 2014. g. do listopada 2016 g., kada su Plenkovića gđa. Merkel i Europska komisija koristili na dužnosti Chair to Delegation to the EU-Ukraine Parliamentary Association Committee. U tu svrhu se nekoliko puta sastao s Rusima.

Same radnje neprijateljskog preuzimanja Agrokora kao i drugih ciljeva u Republici Hrvatskoj odvijale su se između ostalog na način pronevjere javne imovine, izvlaštenje privatne imovine radi osobne koristi ili političke svrhe. I to u korist Ruske Federacije (Sberbank, VTB Bank i ostalih interesnih ruskih grupa i pojedinaca), njihovih partnera Mađara i njihove produžene ruke u Hrvatskoj, PPD-Vujnovca.

Da bi uspjeli s procesom izvlaštenja Agrokora u Hrvatskoj, što im očito nije bilo jednostavno, postoji osnovana sumnja ali i dokazi da su Sberbank i VTB Bank okupili lobiste i savjetnike, a sami su otpočeli aktivnosti neprijateljskog preuzimanja privatne imovine.

👉Prva javna izjava, koja je označila početak napad na Agrokor bila je izjava ambasadora Ruske Federacije, Anvara Azimova,10.02.2017g.

Rusi su podržali Plenkovića kako bi nametnuo autokratske sisteme a koji omogućavaju neviđenu korupciju i kriminal.

Povezani sadržaj:

Hrvatske kronike H. Hitrec: Kulturu jugocentričnima, Inu Mađarima, Agrokor Rusima, povijest istoričarima

 

Ivica Todorić/Facebook/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)