Tomislav Soldo: “Turković se poziva na obespravljenost Židova i Roma, a upravo bošnjački predstavnici im “kradu” pozicije u Domu naroda PFBiH”

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je, po tko zna koji put, izvršila uzurpaciju pozicije koja treba biti na raspolaganju trima konstitutivnim narodima i ostalima kao i samoj državi BiH, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu politolog Tomislav Soldo komentirajući sadržaj njenog pisma upućenog američkom državnom tajniku Anthonyju Blinkenu.

Soldo je istaknuo da Turković djeluje po ustaljenoj agendi SDA zloupotrebljavajući tako državne institucije na štetu hrvatskog naroda. -Ovdje želim podsjetiti ministricu Turković da je daytosnki ustavotvorac definirao da je kreator bh. vanjske politike Predsjedništvo BiH te da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo za provedbu vanjske politike po smjernicama koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH, kazao je Soldo.

Također, Turković je u pismu Blinkenu tražila da američka administracija zaustavi izmjene Izbornog zakona BiH koje bi Hrvatima omogućile izbor legitimnih političkih predstavnika u Klub hrvatskog naroda Parlamenta FBiH što bi im vratilo dio političkih prava koja su im oduzeli međunarodni dužnosnici kroz zadnjih 25 godina. Tom je prilikom namjerno cijeli hrvatski narod izjednačila s HDZ-om BiH te je tu stranku nazvala ekstremističkom i desničarskom.

-Sama činjenica da je nazvala HDZ ekstremnom desničarskom strankom ukazuje na to da postoji selektivni strah unutar SDA da bi uvjetno rečeno obećane izmjene izbornog zakona mogle zaživjeti i da bi sama SDA ostala bez mogućnosti manipulacije izbora izaslanika u Hrvatski klub doma naroda PFBIH, kazao je Soldo za HMS.

Soldo, koji je i član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH, drži da je krajnje šizofrena situacija u kojoj se Turković u isto vrijeme poziva na obespravljenost nacionalnih manjina poput Roma i Židova (kojima između ostalog bošnjački politički predstavnici također “kradu” pozicije u klubu ostalih u Domu naroda Parlamenta federacije), a jedan konstitutivni narod nema snage nazvati imenom nego ga, kako kaže, vezuje za njegovu najjaču političku organizaciju i samim time krši i Daytonski mirovni sporazum.

Derogira institucije 

Sugovornik HMS-a mišljenja je i da je Turković, uz notornog Komšića koji je izvan konkurencije, najviše pridonijela derogiranju institucija koje, kao takve, želi staviti u funkciju samo jedne stranke i samo jednog naroda.

-Pa, vidite li gdje Turković sve ide. Obišla je cijeli bliski istok i uglavnom se sastaje se samo s čelnicima većinski islamskih zemalja udaljujući tako BiH od euroatlantskog puta. Ona se, podsjetit ću, u ožujku prošle godine založila da BiH postane punopravna članica Organizacije islamskih zemalja time izravno protuustavno djelujući jer se stavila iznad Predsjedništva BiH koje je kreator vanjske politike. To je, očito, građanska država za kakvu se SDA stvarno zalaže. A sada, kada se najavilo vraćanje samo dijela oduzetih prava Hrvatima ona se pokušava obraćati Blinkenu i glumiti proeuropski (i proamerički) orijentiranu dužnosnicu s istančanim senzibilitetom za nacionalne manjine. E, ne može tako, na dvije stolice, kazao je Soldo.

Schmidt i Izborni zakon 

Osvrnuo se Soldo i na novi krug pregovora o izmjenama Izbornog zakona koje s predstavnicima političkih stranaka provodi visoki predstavnik Christian Schmidt ustvrdivši da mu se čini da Schmidt sebi želi priskrbiti alibi.

“Čini mi se da Schmidt traži alibi da do obećanih izmjena ne dođe u onom roku od šest tjedana. Također je uopće besmisleno pregovarati s onim strankama koje ne žele razgovarati i koje su zacementirale svoje stavove glede izmjena izbornog zakona. Da je stranka čija je članica i ministrica Turković željela da dođe do izmjene, onda bi na tragu Mostarskog sporazuma već došlo do dogovora. Umjesto toga, SDA vrši otvoreni pritisak na Schmidta te lažu, pa čak i Blinkena, kako bi nesmetano u listopadu opet izabrali hrvatske izaslanike i člana Predsjedništva kao i izaslanike navedenih nacionalnih manjina, Roma i Židova, koje Turković u ime SDA, kao, želi obraniti”, kazao je Soldo.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)