Budućnost plinovoda Sjeverni tok 2: Različiti pogledi Njemačke, Poljske i Rusije

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

U Njemačkoj trenutno nema ozbiljnih razgovora o mogućnosti demontaže Sjevernog toka 2, rekli su za ruski list Izvestia iz vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke.

Nedavno je poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao Njemačku da potpuno i trajno napusti ideju plinovoda, prenio ga je PAP. Vladajući glasovi iz Njemačke, s druge strane, navode potrebu da projekt ipak ostane “na stolu” kao opcija. U vremenu kada je ozbiljna plinska kriza na pomolu, nije mudro fizički i pravno “rezati” opcije dotoka plina čak i ako trenutno taj izvor nije opcija.

Stručnjaci s kojima je razgovarao ruski medij smatraju da Berlin ni u kojem slučaju neće ići na dekonstrukciju plinovoda zbog tehničkih i pravnih poteškoća. Timon Gremmels, koordinator za energetsku politiku Socijaldemokratske stranke u Bundestagu, rekao je da savezna vlada ne raspravlja ozbiljno o prekidu projekta. Međutim, rekao je da zbog postupaka Rusije dovršeni plinovod neće biti pušten u rad na neodređeno vrijeme, a možda čak i nikada.

Vodeći ruski analitičar Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost Igor Juškov rekao je za Izvestiju da Njemačka neće pristati na otkazivanje projekta zbog tehničkih i pravnih poteškoća s kojima bi se susrela. “Europljani već dugo ocrnjuju Sjeverni tok 2, pretvarajući ga iz poslovnog projekta u simbol Rusije. Poljska nastavlja s tom retorikom, ali iza Dudinih riječi ne stoji ništa”, rekao je stručnjak. Prema njegovim riječima, ako se projekt napusti, Njemačka će biti prisiljena platiti veliku odštetu i pokrenuti opsežni pravni postupak. To može koštati ne desetke, već stotine milijuna dolara, smatra Juškov. Istodobno, stručnjak je naglasio da u slučaju napuštanja i demontaže plinovoda, Njemačka vrlo vjerojatno neće kompenzirati poduzeća koja sudjeluju u projektu- Wintershall Dea, Engie, OMV, Shell i Uniper.

 

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori