POLITIČKI ANALITIČAR: “Darja Dugina pozivala je na genocid nad Ukrajincima”

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Moskva tvrdi da iza atentata stoji Kijev. I da je eksplozija bila planirana. Kijevska vlast odbacuje te optužbe.

U eksploziji automobila u predgrađu Moskve poginula je Darja Dugina, kći ultranacionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina, bliskog suradnika Vladimira Putina. Dok se detalji istražuju, Rusija za taj čin optužuje teroriste ukrajinskog režima. S druge strane, Ukrajina sve opovrgava i poručuje da, za razliku od Rusije, ona nije teroristička država.

30-godišnja Darja Dugina preminula je kada je automobil kojim je upravljala eksplodirao nadomak Moskve. Eksplozivna naprava navodno je bila pričvršćena za vozilo ispod vozačkog sjedala. Automobil je pripadao njezinu ocu pa se vjeruje da je on bio prava meta napada.

– Darja Dugina politički je bila vrlo aktivna. Bila je prva članica Duginove neonacističke stranke. Stalno prisutna u svim ultradesničarskim medijima u Rusiji. Vodila je svoj kanal na Telegramu koji je vrlo popularan među ruskim nacionalistima i uvijek je prednjačila sa svojim porukama mržnje. Pozivala je na genocid nad Ukrajincima, nazivala ih je podljudskom rasom, pozivala na javna smaknuća ukrajinskih ratnih zarobljenika, kaže politički analitičar Sergej Sumlenny, prenosi HRT.

Ruski mediji prenijeli su izjavu Darjina znanca da su otac i kći bili na festivalu izvan Moskve s dva automobila te da je Aleksandar Dugin u posljednji trenutak odlučio zamijeniti vozila. Bio je vrlo blizak Vladimiru Putinu, a pripisuje mu se i da je bio arhitekt ruske invazije na Ukrajinu.

Moskva tvrdi da iza atentata stoji Kijev. I da je eksplozija bila planirana. Kijevska vlast odbacuje te optužbe.

– Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim, jer mi nismo kriminalna država, a još manje teroristička poput Ruske Federacije, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Napetosti oko nuklearke Zaporižja ne prestaju

Prvi čovjek Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je, pak, Ukrajince na zajedništvo i nastavak borbe uoči Dana neovisnosti u srijedu, 24. ovog mjeseca. Tada će biti točno šest mjeseci od početka ruske invazije.

– Ova će godina biti posebna, u zraku se osjeća da je okupacija privremena i da se Ukrajina vraća. Moramo slaviti svoje legende. To jest i bit će uvijek ukrajinska tradicija. Slavimo one čiji su životi postali dio naše nacionalne povijesti, koju nitko nikada, nijedan neprijatelj ne može izbrisati, rekao je predsjednik Zelenski.

Napetosti oko nuklearke Zaporižja ne prestaju. Na meti ruskog granatiranja bio je grad Voznjesensk, samo 30 kilometara udaljen od ukrajinske nuklearne elektrane Pivdenoukrajinsk. U napadu je 12 osoba ranjeno, među njima četvero djece – navodi guverner regije Mikolajiv.

Gradovi u okolici nuklearne elektrane svakodnevno su pod topničkim udarima ruskih snaga. Ukrajinske vlasti u Nikopolju pripremaju se za najgore i strahuju od moguće nuklearne katastrofe.

– Možemo ograničiti kretanje ljudi na otvorenom. U slučaju opasnosti dostupna su i skloništa, rekao je voditelj Hitne službe u Nikopolju Maxim Kosterko.

Rusi, pak, tvrde da su raketirali ukrajinska skladišta oružja u regiji Odesi.

– Visokoprecizne rakete dugog dometa Kalibr blizu sela Majorske u Odeskoj regiji uništile su skladište streljiva s projektilima za američke višecijevne raketne sustave HIMARS. Uništili smo i skladište s više od 100 tona dizelskog goriva u regiji Zaporižja, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.

Pod snažnim je ruskim udarom Bahmut, jedan od posljednjih gradova u Doneckoj regiji pod ukrajinskim nadzorom.

– Pet granata eksplodiralo je u 2 sata ujutro. Jedna je pogodila naš krov. U eksploziji su nastale rupe u spavaćoj sobi i još jednoj prostoriji. Strašno!, rekla je stanovnica Bahmuta Valentina.

I dok na samom terenu, na crtama razdvajanja nema većih pomaka, što neki analitičari ocjenjuju kao kraj ruskih osvajanja u Ukrajini, agencije su prenijele vijest o ruskim ratnim brodovima u Jadranskom moru. Oni su, kako prenosi La Repubblica, pokušali blokirati izlazak američkog nosača aviona “Harry Truman” iz Jadranskog mora. Talijanski admiral tvrdi: “ruski potezi na Jadranu nisu ništa drugo nego rutinske aktivnosti usmjerene na položaj NATO-ovih snaga s obzirom na ukrajinsku krizu”.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori