Dario Pušić: Izetbegović ponovno govori o ratu i unosi nemir, hoće li reagirati OHR i Zapad?

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

U jednom od posljednjih istupa predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponovno je koristio zapaljivu retoriku, najavljujući novu borbu i tobožnju obranu države, a u maniri najiskusnijih ideoloških motivatora korištenjem terminologije “mi – oni” dodao je ulje na vatru, stvarajući među Bošnjacima antagonizam prema Hrvatima i Srbima.

Borba, lovci, dronovi, prebrojavanje – riječi kojima posljednjih tjedana bosanskohercegovačka javnost svjedoči na tribinama SDA, a koje kao da dolaze iz vremena i atmosfere najgorih ratnih dana početkom 90-ih, iznova šokiraju, ali i podrivaju teško stečeni mir, unose zabrinutost i neizvjesnost u ionako poljuljane međunacionalne odnose te od BiH ponovno prave zemlju-slučaj.

U jednom od posljednjih istupa predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponovno je koristio zapaljivu retoriku, najavljujući novu borbu i tobožnju obranu države, a u maniri najiskusnijih ideoloških motivatora korištenjem terminologije “mi – oni” dodao je ulje na vatru, stvarajući među Bošnjacima antagonizam prema Hrvatima i Srbima. Time posredno otvara mogućnost dodatnog pogoršanja odnosa koji su ionako na najnižim granama od kraja rata, unosi nemir, vuče državu od europskog i euroatlantskog puta, a od Hrvata i Srba praktički pravi nepoželjne susjede.

– Morat ćemo se ponovno boriti za sve za što smo mislili da smo se izborili. Trebat će ponovno braniti mir, stabilnost i sigurnost, teritorijalni integritet, državne institucije, njezine nadležnosti i imovinu, ali i identitet, vjeru i kulturu. Kada je napad na državu u pitanju, sigurno je da će obrana danas biti mnogo lakša nego prije 30 godina – izjavio je Izetbegović na posljednjoj tribini.

Zapaljiva, ratnohuškačka retorika produkt je situacije u kojoj unitarističko Sarajevo polako gubi tlo pod nogama svjesno kako ga je Zapad razobličio i kako dolazi kraj nametanju predstavnika hrvatskom narodu. U SDA su svjesni kako međunarodna zajednica shvaća kako bošnjačke elite desetljećima opstruiraju bilo kakvu mogućnost normalizacije odnosa u cilju da od jednog dijela BiH naprave ekskluzivni bošnjački politički prostor. Međunarodna zajednica zasigurno s pozornošću prati i događanja na skupovima SDA posljednjih tjedana.

– Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput ove izjave gospodina Izetbegovića, opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih. One šire strah među svim građanima, povećavaju napetosti te ni na koji način ne doprinose unaprjeđenju suradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH – poručio je nedavno visoki predstavnik Christian Schmidt.

U idućim danima javnost u BiH očekuju i slične reakcije drugih predstavnika međunarodne zajednice.

Dario Pušić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)