Kandidatkinja za britansku premijerku Liz Truss kaže da će joj misija biti oživljavanje gospodarstva

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

 

Kandidatkinja za britansku premijerku Liz Truss rekla je kako će ključna misija njezine vlade biti oživljavanje gospodarstva, a najavila je i niz mjera za pomoć dijelovima sjeverne Engleske, prenosi Reuters.

Ekonomski oporavak UK zaostaje za Sjedinjenim Državama, Italijom i Francuskom kada je u pitanju oporavak od pandemije. Očekuje se da će gospodarstvo ući u dugotrajni pad na kraju godine usred rastuće inflacije i kamatnih stopa. “Ključna misija moje vlade bit će poticanje ponovnog rasta našeg gospodarstva i smanjenje poreza kako bismo više novca stavili u džepove marljivih ljudi”, rekla je Truss.

Premijer u odlasku Boris Johnson rekao je kako je smanjenje regionalne ekonomske nejednakosti njegov glavni cilj, no javna potrošnja na sjeveru Engleske zaostajala je za nacionalnim prosjekom u prve dvije godine njegove vlade, pokazalo je istraživanje Instituta za istraživanje javnih politika.

Rishi Sunak ili Liz Truss bit će predani ključevi Downing Streeta i vodstvo otprilike 160 000 članova torijevske stranke. Predizborne ankete pokazuju da je Truss u vodstvu. Ipak, naslijedit će zemlju koja je u neredu i stranku koja je istjerala svoja tri prethodna čelnika dok su još bili na dužnosti. To nije situacija koji stvara samopouzdanje, piše The Economist. Truss trenutno obnaša funkciju ministrice vanjskih poslova, dok je Sunak, podrijetlom Indijaca, služio kao kancelar Državne blagajne od 2020. do 2022. godine, nakon što je prethodno služio kao glavni tajnik Ministarstva financija od 2019. do 2020. godine.

Truss je rekla kako je predana cilju trenutne vlade da se smanje ekonomske nejednakosti, ali će to učiniti na “konzervativan način”, što vjerojatno znači da će joj fokus biti na smanjenju poreza i deregulaciji. Govoreći uoči izborne kampanje u petak u Manchesteru u sjevernoj Engleskoj, Truss je obećala da će osigurati veću decentralizaciju kako bi se siromašnijim područjima omogućilo da dobiju potrebna državna sredstva. Obećala je i izgradnju dva nova strukovna fakulteta u sjevernoj Engleskoj koja će biti “strukovni ekvivalent Oxforda i Cambridgea”, nazvan “Voxbridge”.

Truss se predstavila kao radikalna buntovnica koja će srušiti trenutnu neuspješnu ortodoksnost i predlaže poništenje povećanja poreza u iznosu višem od 30 milijardi funti (više od 260 milijardi kuna).

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori