Što prebacivanje na euro znači za naš svakodnevan život?

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

Prvim danom 2023. godine dolazi i jedna od najvećih promjena u novoj povijesti Republike Hrvatske – prelazak s kune na euro. Iako nam se čini kao da do siječnja još ima puno vremena, činjenica je kako će vrijeme proletjeti u trenu. Stoga ne iznenađuje kako su već započela dvojna iskazivanja cijena u trgovinama, poput primjerice BAUHAUS-a, kako bi se svi što lakše priviknuli na novu valutu. Svojim su vjernim potrošačima uz slogane “Zaokružena ponuda bez zaokruženih cijena!” i “Nova valuta, stare cijene!“ jasno dali do znanja kako ne namjeravaju u poslovnicama pratiti trend zaokruživanja cijena nego ostaju dosljedni u poštivanju svojih kupaca.

Ali pitanje koje si svi postavljamo jest – kako se pravovremeno i dobro pripremiti na promjenu valute? Najveći zalogaj zbog prelaska s kune na euro je pred Hrvatskom narodnom bankom! Naime, iz financijskog sustava treba povući više od milijardu komada kovanica (kuna i lipa), a za potpuni dojam zamislite 260 šlepera punih kovanica koje se moraju preseliti u vojarnu MORH-a na tajnoj lokaciji gdje će se čuvati tri godine. Osim kovanica, očekivanja su kako će građani vratiti više od 500 milijuna papirnatih novčanica koje će se postupno uništavati u narodnoj banci.

Kada i kako zamijeniti kune u eure?

Najbolja opcija koju savjetuju i financijski stručnjaci jest da gotovinu koju možda imate kod kuće prebacite na tekući račun u svojoj banci. Tako će se vaš novac automatski prebaciti na novu valutu s prvim danom iduće godine bez naknade. Ako ipak imate još novčanica ili kovanica, zamjena kune za eure bit će moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura. Tada će građani moći bez naknade zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon navedenih 12 mjeseci, zamjena kuna u eure će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade. Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura. Prijelazno razdoblje kada će na snazi biti dvojni optjecaj u kojemu će se istodobno nalaziti kuna i euro trajat će 14 dana od datuma uvođenja eura.

U obzir se treba uzeti i period zamjene novčanica u bankomatima diljem zemlje koji će započeti od 5. prosinca kako bi do kraja 2022. godine svi bankomatu diljem Hrvatske bili spremni za izdavanje isključivo eura.

Nova valuta, stare cijene

Od 5. rujna će dualno prikazivanje cijena biti obavezno, a brojni trgovci su već krenuli s prikazivanjem cijena u kunama i eurima. Jedina iznimka za prikazivanje dualnih cijena bit će automati (poput onih za vodu i slatkiše), štandovi na tržnicama, prodaja na kioscima, a dualne cijene se neće morati prikazati na taksimetrima, kao ni na stupovima benzinskih postaja gdje su prikazane cijene goriva. Naravno, svi će morati iskazati dualnu cijenu na računu.

Ipak, najveći strah svih građana je neopravdano dizanje cijena. Zaokruživanje cijena u trgovinama bi rezultiralo većim razočarenjem samih kupaca i dodatnim udarcem na džepove građana koji su ionako načeti inflacijom. Polemiziralo se oko usvajanja slovenske „crne liste“, odnosno stupa srama na koji bi se stavljalo one koji neopravdano dižu cijene, a spominjao se i pozitivan latvijski primjer gdje su posebno bili označeni trgovci koji su se svojim potpisom obavezali na poštenu konverziju u euro, što su im potrošači uzvratili povećanom kupnjom upravo kod njih.

Upravo takav pozitivan primjer transparentnosti i poštovanja prema kupcima već sada pokazuje BAUHAUS. Brend BAUHAUS oduvijek cijeni svoje kupce i stoga je odlučio nagraditi i zadržati vjernost svojih potrošača aktivnim dvojnim prikazom cijena. Prikazane cijene preračunate su po službenom tečaju u iznosu od 1 EUR = 7,53450 HRK, što znači da BAUHAUS nudi zaokruženu ponudu bez zaokruženih cijena! Nema povećavanja zbog tečajne razlike te će nastaviti svoje poslovanje potpuno transparentno kao i do sada. Odličan primjer i uzor drugim trgovačkim društvima kako se pravovremeno prilagoditi promjenama, a istovremeno na prvo mjesto staviti najvažnije – kupca.

Native portal/https://native.tportal.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)