Kissinger smatra da su Sjedinjene Američke Države na rubu rata s Rusijom i Kinom

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Portal gepolitikanews prenosi izjavu bivšeg američkog državnog tajnika (ministra vanjskih poslova) zaslužnoga za zatopljavanje odnosa SAD-a s komunističkom Kinom prije pola stoljeća, nasuprot komunističkom Sovjetskom savezu. Onu intervjuu za Wall Street Journal  iznosi ocjenu da je Washington “trenutno na rubu rata s Moskvom i Pekingom”.

“Mi smo na rubu rata s Rusijom i Kinom oko pitanja koja smo djelomično stvorili, bez ikakvog koncepta kako će ovo završiti ili čemu bi trebalo voditi”, rekao je. “Ne možete sada reći da ćemo ih razdvojiti i okrenuti jedne protiv drugih. Sve što možete učiniti jest ne pospješivati napetosti, već stvarati opcije, a za to morate imati neki cilj pred očima”, dodao je.

Kissinger smatra da je širenje NATO-a trebalo zaustaviti u Poljskoj, a Ukrajina je trebala zauzeti mjesto u odnosima Rusije i Zapada kakvo je imala Finska. Smatra “pogreškom što je NATO signalizirao Ukrajini da bi se na kraju mogla pridružiti savezu”. “Mislio sam da su Poljska – kao i sve tradicionalne zapadne zemlje koje su bile dio zapadne povijesti – logične članice NATO-a”, rekao je. “Bio sam za potpunu neovisnost Ukrajine, ali smatrao sam da je njezina najbolja uloga nešto poput Finske”, podsjeća on, ali dodaje da nakon što je došlo do ovog rata ukrajinu treba, formalno ili ne, “tretirati kao članicu NATO-a”.

Cjelovit članak može se pročitati na portalu Geopolitikanews.

 

Povezani sadržaj:

Šiljo: Mir u Ukrajini, stabilnost u Europi, neutralnost Ukrajine i Bjelorusije!

 

Geopolitikanews/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)