Zoran Krešić: Iran i bošnjačka strana u BiH za aparthejd optužuju Hrvate i Židove

Vrijeme:3 min, 19 sec

 

Veleposlanik Noah Gal Gendler izrazio zabrinutost te rekao da se neće dopustiti zloupotreba prava Židovske zajednice u zemlji kako bi se blokirali osnovni unutarnji procesi u BiH

Iran i Izrael ozbiljno su se verbalno sukobili koristeći Bosnu i Hercegovinu kao povod za svoje domaće nerazriješene prijepore, a na to ih je potaknula ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je jednostrano uputila demarš Državi Izrael oko njihova stava vezanog za izbornu reformu.  Nakon što je Veleposlanstvo Izraela za BiH, čije je sjedište u Tirani, početkom tjedna objavilo izjavu kojom je dana potpora zahtjevima hrvatskih stranaka za promjene Izbornog zakona, na to su se na Twitteru očitovali iz Veleposlanstva Irana u Sarajevu iznoseći antisemitske poruke mržnje prema Državi Izrael i Židovima.

Odgovor iz Zagreba

– Cionistički režim aparthejda nije kvalificiran komentirati političku sudbinu Bosne i Hercegovine – poručili su iz iranskog Veleposlanstva. Uz tu objavu “zakačili” su i tweet ministrice Turković.

– Bilo kakva potpora izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane zbog nacionalne ili vjerske pripadnosti nedvojbeno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u BiH – napisala je uz ostalo Turković.

U raspravu se odmah nakon iranskog odvjetništva nad bošnjačkom stranom u BiH uključio veleposlanik Države Izrael iz Zagreba Ilan Mor. On je također u raspravi na Tweeteru postavio pitanje je li smiješni i opasni Mula iz Teherana uopće pozvan suditi o bilo čemu.

Izraelski i iranski veleposlanik sukobili se na Twitteru oko podrške Hrvatima, odnosno Bošnjacima

Veleposlanik Države Izrael Noah Gal Gendler koji BiH pokriva nerezidentno iz Tirane istodobno odgovorio je Udruzi bošnjačkih logoraša.

– Zabrinuti smo zbog činjenice da su prava Židovske zajednice u zemlji zloupotrijebljena kako bi se blokirali osnovni unutarnji procesi u BiH. Nećemo dopustiti takve zloporabe – naveo je Gal Gendler. U ranijoj objavi Udruga bošnjačkih logoraša zamjerila je Izraelu što podržava hrvatsku stranu u BiH, očito isprovocirani što je propao pokušaj njihova identificiranja sa sudbinom i žrtvom židovskog naroda jer su koristili vlastiti, poprilično mitomanski izgrađen viktimološki narativ iz prošloga rata u BiH kao podlogu za ostvarenje velikonacionalističkih planova.

U korištenom rječniku Iran je Državu Izrael, a time posredno i Židove kvalificirao kao “režim aparthejda”, što je identična formulacija koju bošnjačko političko podzemlje u BiH koristi za kvalificiranje zahtjeva hrvatske strane u zemlji o izbornoj reformi. Također je bila zanimljiva i poruka veleposlanika Gendlera kako se “židovska zajednica zloupotrebljava u BiH”. Iako to nije izrijekom objasnio, očito se radi o kritikama zlonamjernih interpretacija bošnjačkih političara presude u predmetu koji je pred Sudom u Strasbourgu dobio predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakub Finci. Posebice zato što se to licemjerstvo vidi u praksi. Osporavanje zahtjeva hrvatske strane u BiH za legitimnim predstavljanjem u vlasti upravo pravdaju presudom “Sejdić-Finci”, a u praksi se ta manipulacija bošnjačke politike najbolje vidi u Klubu manjina, odnosno ostalih Doma naroda.

Naime, nikada do sada ni jedan Židov, Rus, Crnogorac, Ukrajinac… nije bio izabran s lista bošnjačkih stranaka u Dom naroda Federacije BiH, ali su tamo redovito bili, što je stvar i s aktualnim sazivom, Bošnjaci koji se lažno predstavljaju i kao manjine. To najbolje pokazuje da bošnjačka politika ne diskriminira samo Hrvate nego i manjine koje navodno deklaratorno želi zaštititi provedbom presude “Sejdić-Finci”. Upravo prijedlog hrvatske strane koji je u proceduri državnog Parlamenta o izbornoj reformi, a napose o popuni federalnog Doma naroda, sprječava manipuliranja Bošnjaka s predstavljanjem manjina u klubu ostalih.

Teroristički kamp Pogorelica

Iznad svega zanimljivo je pitanje otkuda obnovljeni interes Irana za BiH. Dobro je poznato kako je tijekom rata velike količine naoružanja, novca i logistike pristizalo iz ove države koju SAD smatra jednom od osovina zla. U Teheranu je 1997. bošnjački čelnik Bakir Izetbegović održao govor, a ministrica Bisera Turković bila na inauguraciji predsjednika. U prvom dijelu 1996. godine američki specijalci zatvorili su kamp Pogorelica za terorističku obuku koji su prolazili službenici bošnjačke tajne policije, zloglasnoga AID-a, koji i danas funkcionira. Tadašnji ciljevi iranskih obavještajaca i njihovih “učenika” bilo je zapovjedništvo mirovnih snaga, američko Veleposlanstvo u Sarajevu…

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori