LATVIJA: Parlament proglasio Rusiju “državom koja podupire terorizam”

Vrijeme:1 min, 10 sec

Latvijski parlament je u četvrtak proglasio Rusiju “državom koja podupire terorizam” i čije je djelovanje u Ukrajini “ciljani genocid nad ukrajinskim narodom”, navodi se u izjavi objavljenoj na njezinoj mrežnoj stranici, što je Kijev dočekao s odobravanjem.

Parlament u tekstu “proglašava Rusiju državom koja podupire terorizam i poziva ostale zemlje” da prihvate takvo stajalište i “iznesu ga”.

Latvijski zastupnici su “nasilje koje je Rusija počinila nad civilima u političke svrhe” usporedili s “terorizmom”. Po njihovoj ocjeni, Rusija se koristi streljivom koje je zabranjeno u svijetu “kako bi sijala teror i ubijala civile”.

Rusija se “koristi patnjom i zastrašivanjem kao sredstvom kojim želi oslabiti moral ukrajinskog naroda i oružanih snaga te paralizirati rad države kako bi okupirala Ukrajinu”, ističe se u izjavi.

Parlament u Rigi ujedno poziva Europsku uniju da prekine izdavanje turističkih viza ruskim i bjeloruskim građanima.

Latvijski zastupnici ističu da rusku invaziju “podupire i u njoj sudjeluje bjeloruski režim” te pozivaju međunarodnu zajednicu da uvede Bjelorusiji iste sankcije kao i Rusiji.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u četvrtak da je “zahvalan” latvijskom parlamentu te da izjava dolazi “u pravom trenutku”.

“Rusija je odavno zaslužila takav status zbog svog djelovanja u Ukrajini i šire”, ocijenio je, pozivajući “ostale zemlje i organizacije” da pođu za latvijskim primjerom.

Rusija je osudila odluku latvijskog parlamenta, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Telegramu je nazvala odluku “ksenofobnom”.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori