Sve više učenika provodi praznike radno: ‘Imao sam želje koje mi roditelji nisu mogli ostvariti’

Vrijeme:1 min, 27 sec

Broj izdanih ugovora u učeničkim servisima znatno je više nego prošle godine, a u nekim pak servisima ističu da je već dostignuta rekordna 2019. Broj učenika koji svoje praznike provode radno je u porastu, a većina njih zapošljava se u u ugostiteljstvu, turističkom sektoru i trgovačkim lancima. Zbog nedostatka radne snage, sve je više ponuda za učenika.

– Ovo mi je prvi sezonski posao. Kad sam napunio 18 godina, htio sam zaraditi nešto novaca da pomognem svojoj obitelji, da se polako osamostalim, kaže.

Matea je i prije školskih praznika znala vikendima pomagati u ugostiteljstvu, u kojem je nastavila raditi i ljeti.

– Meni osobno ljetni posao znači puno, dobijem novo iskustvo, radim, zaradim, dobijem svoje novce, te po meni to je već tako rano nov pogled, novi pogled na novac, smatra učenica Matea, piše HRT.

– Imao sam neke želje koje mi roditelji nisu mogli sami ostvariti, pa sam odlučio da ću odraditi preko ljeta, kaže Roko.

Satnica oko 30 kuna

Broj izdanih ugovora u učeničkim servisima znatno je više nego prošle godine, a u nekim pak servisima ističu da je već dostignuta rekordna 2019.

– Povećao se broj ugovora u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine dosad je bilo pet tisuća ugovora, a ove godine devet tisuća, ističe Mia Šošić iz Učeničkog servisa Tehničke škole Zagreb.

– U odnosu na prošlu godinu gotovo bilježimo rast povećanja od 35 posto tako da smo na razini sad 2019. godine, kaže Veronika Linić Muminović iz Učeničkog servisa Dom mladih Rijeka.

Satnica učenicima iznosi oko trideset kuna, a među najtraženijim poslovima su oni u ugostiteljstvu i turizmu te u trgovini.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)