Zoran Krešić: Prosvjed protiv Hrvata potpuni fijasko, State Department stao uz Schmidta

Vrijeme:5 min, 39 sec

 

Ozračje koje se godinama stvara u bošnjačkom dijelu političke i medijske javnosti najbolje je razotkrio jedan od sudionika koji je poručio kako svi Hrvati mogu stati u dva vagona te da su manjina koja želi upravljati Bošnjacima. Sudionici su ponavljali da su ugroženi te da se vodi protumuslimanska politika Zapada

Nije uspio političko-nacionalistički igrokaz ispred zgrade Ureda visokog međunarodnog predstavnika, koji je ponajviše asocirao na Jogurt revoluciju, događaj iz 1988. godine kada se po volji beogradskog režima svrgavalo vodstvo tadašnje Autonomne Pokrajine Vojvodine kako bi se ovladalo “većinom” u državnom Predsjedništvu Jugoslavije. Stanje je, ako je suditi prema sudionicima, njihovim porukama i ikonografiji, doista podsjećalo na predvečerje rata u bivšoj državnoj zajednici. Samo su se ovoga puta uloge promijenile. Prosvjednici su orkestrirano ponavljali kako su Bošnjaci ugroženi u BiH, kako ih maltretira “manjina” (Hrvati) te da je riječ o velikoj protumuslimanskoj uroti. Red mitomanije, red mržnje, red laži i obmana – smjenjivali su se u središtu Sarajeva.

Hrvate u vagone

Nastranu poruke političara i natpisi koje su držali dobro uvježbani prosvjednici, cijelo ozračje i ključna poruka skupa svela se na 40-ak sekundi, koliko je jedan umirovljenik, koji je inače prvi došao na prosvjede, pa je zbog toga privukao pozornost medija, izrekao u mikrofon.

– Nas su dva milijuna, a od nas prave manjinu. Prave nam državu, a da je nemamo. Jedan treći narod, koji je najmanji, koji se može staviti u dva željeznička vagona… To je hrvatski narod, koji ima trećinu vlasti. On nam ovo radi, Čović nam to radi, zajedno sa Schmidtom – rekao je ovaj umirovljenik, asocirajući također na neke druge vlakove i vagone koji su odvozili jedan narod u nestanak.

U bošnjačkom javnom prostoru godinama se vodi kampanja nesnošljivosti i mržnje prema Hrvatima. Svaki njihov potez, kao i njihovih dužnosnika predstavlja se s prizvukom neprijateljskog prema “Bosni” i Bošnjacima. Nije ni čudo stoga što je prosvjed na površinu izbacio sav negativni talog koji se godinama gomila.

– Neka se (Schmidt, nap. a.) ne šali s glavom i neka ne radi ovo što radi. Pitam Milanovića, pitam Čovića, pitam svakoga tko je u Hrvatskoj manjina. Hrvati s osam posto hoće da upravljaju BiH. Ne može tako – dodao je drugi umirovljenik.

A bošnjačke političke stranke nastojale su skupom u Sarajevu poslati poruku masovnog otpora prijedlogu međunarodne administracije angažirane u BiH kako se protive prijedlogu izborne reforme koja dolazi iz Ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta. No, okupilo se tek između dvije i dvije i pol tisuće ljudi, što za glavni grad BiH predstavlja fijasko s obzirom na to da samo u njemu živi nekih 400.000 stanovnika te da su prosvjednici stizali iz cijele BiH. Iako je policija Sarajevske županije objavila da je došlo oko 7000 prosvjednika, brzo je to demantirala računalna aplikacija Crowd Counter koja je otkrila kako je riječ o tri i pol puta manjem broju. Kada se pak razaberu prvi redovi, u kojima su se tiskali vodeći političari bošnjačkih i probošnjačkih stranaka, onda je jasno kako se radilo o multistranačkom skupu koji je zloupotrijebio vodeći SDA za svoje predizborne potrebe. Na skupu je govorio aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović iz SDA, što je naišlo na žestoke otpore dijela prosvjednika. Čak su ga pokušali i spriječiti da govori. “Presudio” je jedan od organizatora “Antidayton skupine” koju predvodi aktivist Nihad Aličković, poznat po porukama nesnošljivosti – “ne oprostiti i ne zaboraviti”.

Nakon početka Džaferovićeva obraćanja skup napuštaju vodeći predstavnici probošnjačke stranke SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde. Skup je napustio Denis Bećirović, SDP-ov kandidat za bošnjačkog člana državnog Predsjedništva. Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić poručio je pak kako je SDA svojim ponašanjem upravo pokazao visokom predstavniku da predstavlja skup plemena, što su navodno htjeli skupom opovrgnuti. U međuvremenu se nekoliko prosvjednika međusobno obračunavalo s jednim od političkih bullyja u BiH – jurišnikom vodećeg SDA Harisom Zahiragićem.

Prosvjedi su, a što također govori o razini manipulacije ovoga dijela javnosti, nagovijestili i međunarodne “posljedice” zaokreta bošnjačke zajednice. Naime, na jednom od plakata stajalo je da će, ako “Sjedinjene Američke Države dopuste ove poteze visokog predstavnika Schmidta, bosanska dijaspora glasovati za GOP (republikance)”. “Bez bosanskih glasova izgubit ćete Senat, Zastupnički dom i predsjedničke izbore”, stajalo je na plakatu. Riječ je, naime, o nimalo smiješnoj, nego prije mitomanskom uvjerenju koje je “rasuo” jedan od bošnjačkih radikala i internetskih ratnika Reuf Bajrović – kako je bošnjačka zajednica presudila na američkim izborima glasujući za demokrate i predsjednika Bidena.

Na plakatu do toga stajalo je i tko su članovi Putinove balkanske mreže. Uz očekivane Čovića i Milanovića, navedeni su i posebni europski izaslanik u BiH Johann Sattler te Gordan Grlić Radman. Prosvjedi su nastavljeni i jučer nakon što je ispred OHR-a prespavalo deset aktivista. No, jako sunce krivo je što su nacionalna i ideološka uvjerenja zamijenili klimatiziranim prostorima. Moguće je da su ovi očito režirani prosvjedi naglo posustali nakon što su mediji objavili da je jedna strana obavještajna agencija izvijestila OHR kako bi se njegova zgrada tijekom noći mogla naći na meti kriminalaca te biti zasuta molotovljevim koktelima, pa čak i bombama. Tu je informaciju potvrdio i ravnatelj Uprave za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić koji je na čelu agencije zadužene za sigurnost međunarodnih organizacija angažiranih u BiH, ali i stranih diplomatskih predstavništva. No, nažalost, ni to nije bila novost jer su redovito sve pregovore o izbornoj reformi u prvom dijelu ove godine između hrvatske i bošnjačke strane pratile slične lažne dojave.

Potpora State Departmenta

Vodeći bošnjački političari ni jučer, međutim, nisu odustajali od pritisaka kako bi pokušali spriječiti donošenje odluke visokog predstavnika, a koja bi u suštini spriječila izbacivanje Hrvata iz vlasti te rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Čelnik SDA Bakir Izetbegović rekao je kako će od predstavnika Turske u Vijeću za provedbu mira zatražiti zaustavljanje izborne reforme, a njegova šefica diplomacije Bisera Turković zatražila je pak intervenciju Europskog suda za ljudska prava. Njezinu pak inicijativu podržao je Iran, dok se Rusija jedina službeno izjasnila protiv intervencije visokog predstavnika i korištenja bonnskih ovlasti.

Tako su preko noći bošnjačkoj politici ključne uzdanice postali Iran, Turska i Rusija, dok je pak Kvinta stala uz Schmidta. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo su snažno, dok su Francuska, Njemačka i Italija načelno podržali njegov sljedeći potez. State Department se oglasio s potporom njemačkom političaru na čelu međunarodne uprave. Njegova intervencija u suštini bi trebala zaustaviti daljnju destrukciju Daytonskog mirovnog sporazuma te otvaranje potencijalnog destruktivnog scenarija poput onoga u Ukrajini. Mirovnim sporazumom su tri naroda – Hrvati, Bošnjaci i Srbi – zamijenila oružje s precizno definiranim udjelom u vlasti za te zajednice ravnotežama i paritetom.

Pokušaj bošnjačkih stranaka da nakon trostrukog nasilja nametanjem Željka Komšića dobiju ključni paket u gornjem, Domu naroda FBiH i tako Hrvate posve izbace iz vlasti u međunarodnoj zajednici odlučili su zaustaviti. U zauzimanju takvog stava presudnu ulogu imao je službeni Zagreb. Posebice Ured premijera Andreja Plenkovića i njegova tiha diplomacija.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)