Prof. dr. Zlatko Begonja: Jasenovac i promicatelji povijesnih krivotvorina – dokad?

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Zbog starih prilika i novonastalih događaja povezanih s povijesnim temama koje oslikavaju pretežito već dvadesetogodišnju hrvatsku političku smušenost i srbijansku agresivnost, smatram potrebnim naglasiti nekoliko činjenica koje bi proizišle kao odgovori na važna pitanja.

Tako, predlažem da se konačno napravi relevantna društvena anketa, zapravo analiza u Republici Hrvatskoj, kako se to i na koji način danas percipiraju povijesni događaji iz Jasenovca. Istodobno na znanstvenoj razini u povjesničarskim krugovima bilo bi neophodno za početak utvrditi polazišne osnove kod razlaganja te tematike.

U tom slijedu valjalo bi između ostaloga postaviti i pritom dakako odgovoriti na jednostavno pitanje:  Je li logor Jasenovac egzistirao isključivo u vrijeme Drugoga svjetskog rata, ili je i ako je, na koji način služio u poslijeratnim okolnostima? Nadalje, ako na prethodna pitanja uslijede potvrdni odgovori: Tko na takvoj osnovi danas može znanstveno argumentirano dokazati koliko je žrtava u Jasenovcu bilo u spomenuto izdvojenim razdobljima?

Bez jasnih odgovora nema mogućnosti relevantnog promišljanja i razgovora o događajima iz uokvirene prošle zbilje, već se sve i nadalje može isključivo zadržati samo na razini naslijeđenih doktrinarnih i dogmatskih istina. I stoga držim kako svjesno ili nesvjesno prihvaćanje dosadašnjih neprovjerljivih tvrdnji, svakog sudionika u takvu procesu nerazboritog postupanja svrstavaju u red promicatelja  povijesnih krivotvorina. U takvim okolnostima svu odgovornost bez opravdanja preuzimaju na sebe upravo oni koji svojom znanstvenom, političkom ili javnom šutnjom potpomažu stanje koje obilježava idiotizaciju hrvatskoga društva.

Na tom tragu postavlja se naredno jednostavno pitanje: Koji su to viši ciljevi ili razlozi koji nas kao društvo odvlače duboko u ponor neiskrenosti? Zašto u ime navodno viših ciljeva i razloga aktivno sudjelujemo u promicanju nevjerodostojnih pogleda na prošlost i tako izravno potpomažemo stalno držanje hrvatskoga naroda u pokornosti? Zašto pod takvim uvjetima i s takvim materijalom, slikovito kazano, pristajemo na izgradnju vlastite kuće, kao da se služenjem i korištenjem krivotvorinama postiže uspješan rezultat? Zar u svemu doista moramo nastavljati baštinu komunističkoga totalitarnog režima?

Mora se istaknuti da se u drukčijem duhu i s drukčijim ciljevima stvarala moderna Republika Hrvatska.

Prof. dr. Zlatko Begonja

Povezani sadržaji:

Nenad Piskač: Jasenovački mit dio je politike HDZ-a i SDP-a (osvrt na knjigu Tomislava Vukovića – Stvarni Jasenovac)

U Mostaru predstavljena knjiga “Jasenovac i poslijeratni Jasenovački logori: geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” autora Stipe Pilića i Blanke Matković.

Koronavirus uspio zaustaviti čitav svijet, ali ne i jasenovačku komemoraciju?

 

 

Zlatko Begonja/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)