U Mostaru predstavljena knjiga “Jasenovac i poslijeratni Jasenovački logori: geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” autora Stipe Pilića i Blanke Matković.

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

 

U Mostaru je sinoć u predstavljena knjiga “Jasenovac i poslijeratni Jasenovački logori: Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” autora Stipe Pilića i Blanke Matković.

Na promociji koja je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače je kazano da su dokumenti na kojima se temelji ova knjiga rezultati dugogodišnjeg istraživanja savremene hrvatske povijesti započetog 2006. u sklopu samostalno istraživačkog projekta “Hrvatska povijest 1941. do 1948.” u realizaciji istraživača Blanke Matković i Stipe Pilića, profesora povijesti koji su 2008. osnovali Hrvatsko udruženje historičara “Dr. Rudolf Horvat”.

Na promociji ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)
Na promociji ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)

Tokom tog perioda, kako je kazano prikupljen je veliki broj arhivskih dokumenata te prevedeno nekoliko hiljada fondova i zbirki u arhivima i muzejima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Blanka Matković (Foto: G. Š./Klix.ba)
Blanka Matković (Foto: G. Š./Klix.ba)

Koautorica knjige Blanka Matković je naglasila je kako se u knjizi ističe mjesto Jasenovac, odnosno logori koji su ondje postojali u periodu od 1941. do najmanje 1948. a koji su tema svakodnevni prijepora u medijskom prostoru i političkoj areni.

“U jasenovačkim logorima tokom Drugog svjetskog rata objavljen je veliki broj bibliografskih naslova kako u bivšoj državi tako i u Republici Hrvatskoj. No, ono što mi ovom knjigom pokušavamo napraviti je produbiti naš znanstveni rad o poslijeratnom logoru Jasenovac koji je objavljen 2014. godine i Jasenovac kao naselje i jasenovačke logore staviti u kontekst velikosrpske propagande i njezino širenja prema zapadu, odnosno hrvatskim prostorima. U tom kontekstu mi ne govorimo samo o Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata već se vraćamo na sam početak 19. stoljeća. Mi pokazujemo na koji se način Jasenovac i Novska uklapanju u velikosrpske planove već u tom razdoblju i zbog čega je u Hrvatskoj došlo do određenih političkih previranja 2017. godine, kad je u Jasenovcu podignuta spomen ploča HOS-a koja je na traženje određenih političkih čimbenika i interesnih skupina prebačena u Novsku nakon čega je ponovno došlo do nekakvih primjedbi zbog čega se ona ondje nalazi”, kazala je Matković.

U knjizi se kako naglašava govori o Jasenovcu i o Novskoj, te širem prostoru koji se nalazi na svojevrsnoj “granici svjetova”.

“To podupiremo brojnim dokumentima koji dokazuju da su te dvije tačke izuzetno važne u velikosrpskoj propagandi”, ustvrdila je.

Stipe Pilića (Foto: G. Š./Klix.ba)
Stipe Pilića (Foto: G. Š./Klix.ba)

Koautor Stipe Pilić ističe kako knjiga govori o nekoliko elemenata Jasenovca i jasenovačkim naseljima i važnosti tog zemljopisnog položaja.

“Govori o ulozi geopolitičke točke jedne u 200-godišnjem programu svih velikosrpskih programa, jer je to zapravo do sada nepoznato ili veoma slabo poznato i nedovoljno isticano. Već od polovice 19 stoljeća Jasenovac je postao jedno od središnjih točaka srpskih osvajanja prema zapadu i time se zapravo i dobar dio knjige bavi i kao i time kako ta politika traje propagandno sve do danas na određen način. Govori i koji su odgovori hrvatske politike a posebno diplomacije, koja u tom smisli ne samo zakašnjelo reagira, nego zapravo reagira vrlo netransparentno i nedovoljno jasno i bez dovoljnih činjenica i spoznaja”, kazao je Pilić.

Knjiga je podijeljena u 10 poglavlja sa zaključnim djelom i vrlo je široka jer je tema, kako kaže Pilić složena hronološki s ciljem da se hronološki to prikaže što je moguće više, s obzirom da je hronologija jedna od ponosnih znanosti povijesti.

 

Klix.ba/https://www.klix.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)