Zelenski traži milijun vojnika za oslobođenje Ukrajine

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Da ruski predsjednik Vladimir Putin ozbiljno misli anektirati osvojeni ukrajinski teritorij, dokazuje i ublažavanje uvjeta Ukrajincima za dobivanje ruskog državljanstva. U ruskoj vojnoj invaziji Rusija je dosad osvojila 25 posto ukrajinskog teritorija te ga velikom brzinom pokušava integrirati u Rusku Federaciju. Svjestan opasnosti da taj teritorij vjerojatno više neće uspjeti vratiti pregovorima, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naredio je svojim vojnim zapovjednicima da osmisle planove kako bi izgradili borbenu skupinu od milijun vojnika naoružanih zapadnim oružjem da oslobodi okupirana područja na jugu Ukrajine.

– Zelenski je vojsci izdao zapovijed da oslobodi okupirana područja uz ukrajinsku obalu Crnog mora, koja su vitalna za našu ekonomiju – rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u intervjuu za britanski Ties.

– Predsjednik je zapovjedio načelniku glavnog stožera vojske da izradi planove. Nakon toga će glavni stožer napraviti svoju domaću zadaću i reći: “Evo što nam sve treba da bismo ostvarili taj cilj” – rekao je Reznikov dodajući da piše pisma svojim kolegama u zemljama saveznicama, u kojima će objasniti zbog čega im treba tolika količina oružja te će nakon toga čekati političke odluke.

Da ruski predsjednik Vladimir Putin ozbiljno misli anektirati osvojeni ukrajinski teritorij, dokazuje i ublažavanje uvjeta Ukrajincima za dobivanje ruskog državljanstva.

Građani Ukrajine, osobe bez državljanstva koje žive u Rusiji i Ukrajinci s putovnicama samoproglašenih narodnih republika Donecka i Luhanska mogli bi ubuduće podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo pojednostavljenom procedurom.

Ruske okupacijske vlasti dijele putovnice i stanovnicima regija koje su osvojene od početka rata. Ukrajina to vidi kao pripremu za aneksiju tih područja.

 

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)