Puljak nelegitimno pobijedio i potvrdio poraz demokracije!

Vrijeme:5 min, 7 sec

 

Kako nije dobio apsolutnu nego relativnu većinu od 48,73 posto od na biračka mjesta izašlih 46.292 birača, u nedjelju 10. srpnja održan je drugi krug izbora za gradonačelnika. Za novoizabranog gradonačelnika Ivicu Puljka glasovalo je 27.496 ili 18,75 posto svih 146.583 birača, i to je manje od jedne petine (1/5) svih birača! Što zorno, valjano i značajno pokazuje i dokazuje da je njegov izborni legitimitet ispod svake razine demokratskim standardima primjerenog broja glasova te političke potpore i potvrde svih birača, tj. da je prema demokratskim standardima nelegitiman gradonačelnik!

Demokracija je kovanica od grčkih riječi demos-narod i kratos-vladati, pa logično upravo to i znači – vladavina naroda. U Republici Hrvatskoj je politički poredak predstavničke demokracije, što znači da narod vlada preko svojih na izborima izabranih predstavnika u parlament – Hrvatski sabor.

Demokratski parlament je ono predstavničko tijelo koje je izbrano na izborima na koje je izašla i glasovala demokratskim standardima primjerena, tj. kvalificirana barem natpolovična većina svih u popis upisanih birača. Svoja pak politička stajališta odnosno preferencije birači izražavaju izravno i aktivno izlaskom na biračka mjesta i glasovanjem, i neizravno i pasivno neizlaskom na biračka mjesta odnosno na izbore.

Izbori za gradonačelnika i gradsko vijeće Splita

U nedjelju 26. lipnja održani su prijevremeni lokalni izbori za vijećnike u Gradskom vijeću i gradonačelnika Grada Splita. U popis birača bilo je upisano 146.576 birača, izbori su održani na 163 biračka mjesta na području Grada Splita, a na njima je sudjelovalo 10 stranačkih kandidacijskih lista te jedna kandidacijska lista grupe birača za izbor 31 vijećnika, i devet kandidata za izbor gradonačelnika. U prvom krugu izbora najviše glasova dobio je kandidat stranke Centar Ivica Puljak, za kojeg je glasovalo 22.561 birača, a to je samo 15,39 posto od svih 146,578 upisanih birača! Što znači da on nema demokratski kvalificiran izborni legitimitet jer na izborima nije dobio broj glasova te političku potporu i potvrdu demokratskim standardima primjerene i kvalificirane većine svih birača, nego minornih 15,39 posto ili manje od jedne šestine (1/6) svih birača!

Kako nije dobio apsolutnu nego relativnu većinu od 48,73 posto od na biračka mjesta izašlih 46.292 birača, u nedjelju 10. srpnja održan je drugi krug izbora za gradonačelnika. Za novoizabranog gradonačelnika Ivicu Puljka glasovalo je 27.496 ili 18,75 posto svih 146.583 birača, i to je manje od jedne petine (1/5) svih birača! Što zorno, valjano i značajno pokazuje i dokazuje da je njegov izborni legitimitet ispod svake razine demokratskim standardima primjerenog broja glasova te političke potpore i potvrde svih birača, tj. da je prema demokratskim standardima nelegitiman gradonačelnik! U kontekstu demokratske političke kulture, standarda, etike i estetike, bilo bi to smiješno da nije jadno, bijedno, žalosno i tragično!

U demokratskom političkom poretku, društvu, kulturi i moralu, tom i takvu izbornom „pobjedniku“ lice bi se od srama jače crvenjelo nego što se crveni guz… majmuna babuna! Logično, arivisti, daltonisti i anemični toga su pošteđeni.

Prema rezultatima izbora u totalu vidi se i zna se i kako su i na koji način, tj. s kojim i kakvim izbornim legitimitetom u Gradsko vijeće izabrani vijećnici s kandidacijske liste stranke Centar.

Stranka Centar s dobivenih minornih 13,21 posto glasova svih birača (19.376 glasova od 146.578 birača) osvojila je posve nerazmjerno tome, a po formalno razmjernom (!) izbornom sustavu čak 48,39 posto (15 od 31) vijećničkih mandata! Za osvajanje jednog mandata trebalo joj je u prosjeku samo 1.292 glasova ili 0,88 posto glasova svih u popis upisanih birača. Što nedvojbeno i zorno i valjano i relevantno pokazuje i dokazuje da ti vijećnici nemaju demokratski kvalificiran izborni legitimitet, odnosno broj glasova i političku potporu i potvrdu demokratski kvalificirane većine svih birača! Taj i takav pak karikaturalni izborni legitimitet zbog njegovog tog i takvog drastičnog demokratskog deficita, u demokratskoj i pristojnoj državi, humanom društvu, političkoj kulturi, moralu i estetici te u politološkoj terminologiji i političkoj praksi naziva se trash ili otvoreno vulgo – „smeće“!

Masovni neizlazak na izbore kao protest protiv nedemokratskog sustava

Pa i svi izbori općenito na kojima, kao što je to bilo na ovim izborima za Gradsko vijeće Splita, masovno protestno ili zbog biračke apatije (a ne zbog „fjake“!) ne izađe više od dvije trećine (2/3), tj. 69,40 posto odnosno 100.261 apstinenata od 146.578 svih birača, a na drugi krug izbora za gradonačelnika nije izašlo 105.012 ili 71,64 posto svih birača, nemaju demokratski kvalificiran legitimitet odnosno političku potporu i potvrdu prema demokratskim standardima kvalificirane većine svih birača! Taj i takav pak karikaturalni legitimitet zbog njegova tog i takva drastičnog demokratskog deficita, u demokratskoj i pristojnoj državi, humanom društvu, političkoj kulturi, moralu i estetici te u politološkoj terminologiji i političkoj praksi naziva se također trash ili otvoreno vulgo – „smeće“! Masovni pak neizlazak birača na izbore zbog protesta i biračke apatije valjan je pokazatelj i dokaz da velika većina svih birača konkretno ove lokalne splitske izbore, ali i izborni sustav te cijeli politički poredak općenito ne percipiraju, ne shvaćaju i ne prihvaćaju kao demokratski, zbog čega mu i na ovim izborima nisu dali demokratsku političku potporu i potvrdu odnosno legitimitet, nego su ga protestno odbacili!

U mnogim analizama rezultata izbora političkih analitičara i komentarima objavljenima u medijima ističe se ocjena da su Ivica Puljak i stranka Centar nadmoćno pobijedili, „pomeli“ i „razvalili“ političke suparnike na izborima. Što prema rezultatima izbor i jest točno, ali nije i cijela istina o izborima? Jer izabrani gradonačelnik Ivica Puljak i stranka Centar nisu samo nadmoćno pobijedili, „pomeli“ i „razvalili“ političke suparnike na izborima, nego su nerazmjerom između dobivenih glasova birača i osvojenih vijećničkih mandata kao i nelegitimnošću odnosno tim i takvim demokratskim deficitom ponizili i porazili i demokraciju općenito kao politički sustav. A to im je omogućio i sâm nedemokratski izborni sustav kao i uvjeti te političko, društveno i medijsko ozračje u kojima i kakvima se održavaju i provode izborna kampanja, izborni proces i izbori kao cjelina!

Lovel Franić

 

Povezani sadržaji:

Nenad Piskač: Apel za masovni izlazak na birališta

Šiljo: Hrvatski sabor nema legitimitet za odlučivanje o svemu!

 

Lovel Franić/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori