LAJČAK: Ako netko misli izlobirati rješenje protiv volje druga dva naroda to ne može biti dobro

Vrijeme:1 min, 18 sec

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i sadašnji posebni predstavnik Bruxellesa za dijalog Beograda i Prištine u intervjuu koji je dao srbijanskom Nedeljniku komentirao je političke prilike u BiH rekavši da je korištenje bonskih ovlasti suluda stvar.

Lajčak je kazao da međunarodna zajednica mora inzistirati na dijalogu domaćih aktera, a ne dolaziti s nekim rješenjima iz laboratorija.

“Ako netko misli izlobirati rješenje protiv volje druga dva naroda ili barem jednog partnera, preko međunarodne zajednice, to ne može biti dobro. Dvadeset sedam godina nakon rata tražimo od visokog predstavnika da preko bonskih ovlasti donese odluku o proračunu… to je suludo. Trebamo znati, što više bonskih ovlasti, to manje države Bosne i Hercegovine”, rekao je Lajčak.

Dodao je da ima snažan osjećaj prema BiH i njenim građanima te da oni zaslužuju bolje.

“Nažalost, BiH ne samo da ne napreduje nego i nazaduje”, rekao je Lajčak.

Dodao je, u kontekstu trenutne retorike u zemlji, da dok je on bio visoki predstavnik riječ “rat” nije bila dozvoljena, a danas se čuje svaki dan.

“Ima mnogo onih koji su zabrinuti stanjem u BiH, ima malo onih koji znaju odgovore ili misle da ih znaju, jer je to složena tema. Mi kao međunarodna zajednica nismo savršeni”, kazao je Lajčak.

Istaknuo je da su u međunarodnoj zajednici podijeljeni baš kao što su narodi u BiH podijeljeni.

“Zastupamo interese te jednog, te drugog, te trećeg konstitutivnog naroda. A to je velika greška, jer naš stav treba biti da oni moraju sjesti, razgovarati i dogovarati se”, rekao je Lajčak.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo