SOKOL ZA HMS: Rezolucija Bundestaga je na tragu unitarističkog uređenja, ruši temelje Daytona

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

-Mada se u rezoluciji spominju i „nacionalistička stremljenja bošnjačke strane“ pored hrvatske i srpske, cjelokupni njen ton na tragu je unitarističkog koncepta uređenja BiH koji zastupaju bošnjački politički predstavnici na čelu sa SDA, a koji ruši same temelje Daytonskog mirovnog sporazuma, rekao je Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ/EPP), komentirajući Hrvatskom Medijskom Servisu rezoluciju njemačkog Bundestaga o Bosni i Hercegovini.

 

Sokol smatra da je u spomenutoj rezoluciji prisutna nit promašenih teza koje su, kako dodaje, plasirane iz bošnjačkih lobističkih krugova te posve krivo predstavljaju situaciju u BiH.

-Upravo je Bakir Izetbegović minirao pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva i time se pokazao kao glavni uzročnik krize u Bosni i Hercegovini, a u tome je bio ohrabren od strane određenih predstavnika tzv. međunarodne zajednice koji su za vrijeme pregovora govorili da se izbori trebaju održati bez obzira na njihov ishod, dakle i prema protuustavnom izbornom zakonu, kazao je Sokol.

Sugovornik HMS-a podsjeća da su bošnjački politički predstavnici odbili sve prijedloge za reformu izbornog zakonodavstva.

-Dragan Čović i ostali predstavnici HNS-a iznimno su strpljivo i stoički prezentirali prijedloge za rješavanje problema legitimnog predstavljanja Hrvata. Hrvatski prijedlozi bili su u skladu sa stavovima Venecijanske komisije, no bošnjački predstavnici na čelu s Izetbegovićem odbili su sve navedene prijedloge i time pokazali da im nikad nije bilo doista stalo do dogovora. Bošnjaci očito ne shvaćaju da je ovakva politika krađe hrvatskih prava na političko predstavljanje kakvu provode njihovi političari pogubna za opstanak Bosne i Hercegovine te se ponašaju slično kao Srbi predvođeni Miloševićem krajem osamdesetih godina 20. stoljeća, rekao je Sokol.

Hrvatski europarlamentarac podsjeća da je upravo intervencionizam međunarodne zajednice odgovoran za trenutno stanje u BiH.

-Osim toga, čini se da, pored čestog nerazumijevanja situacije, neke zapadne sile još nisu odustale od vlastitih geopolitičkih zabluda vezanih uz jugoistočnu Europu i odnose s islamskim svijetom. Takva politika čini prostor bivše Jugoslavije opasnim izvorom nestabilnosti usred Europe, koji vrlo lako može ponovno eksplodirati. Nadam se da do toga neće doći, ali davanje vjetra u leđa hegemonističkoj bošnjačkoj politici svakako ne doprinosi stabiliziranju situacije. Podsjećam da su najveći dio problema vlastitim intervencijama stvorili upravo međunarodni predstavnici prije dvadeset godina i to je jedan od glavnih uzroka današnje situacije, kazao je Sokol.

Paravan za bošnjačku hegemoniju

Jedan od autora spomenute rezolucije Adis Ahmetović, zastupnik SPD-a u koji se u javnosti lažno predstavljao izvjestiteljem Bundestaga za BiH (iako je za BiH zadužen samo unutar vlastite parlamentarne grupacije), kazao je da je koncept konstitutivnosti naroda propao.

Sokol je mišljenja da je Ahmetovićevo djelovanje u službi promicanja bošnjačke hegemonije u BiH.

-Gospodin Ahmetović se ponaša kao još jedan od bošnjačkih političkih žetona raštrkanih po Europi koji guraju lažnu priču o građanskoj državi, koja predstavlja običan paravan za bošnjačku hegemoniju, prvenstveno u Federaciji BiH. Predlažem da na isti način Belgijancima objasni da je koncept autonomne flamanske, francuske i njemačke (jezične) zajednice propao te da trebaju vratiti kotač povijesti unatrag i urediti svoju državu po unitarnim principima zbog kojih se gotovo raspala prije pedeset godina, rekao je Sokol./B. Galić/

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori